Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu mai suntem în pericol. Racheta chineză „scăpată de sub control” a aterizat în Oceanul Indian. FOTO
Nu mai suntem în pericol. Racheta chineză „scăpată de sub control” a aterizat în Oceanul Indian. FOTO

Nu mai suntem în pericol. Racheta chineză „scăpată de sub control” a aterizat în Oceanul Indian. FOTO

Resturile dintr-o rachetă chineză scăpată de sub control au străpuns atmosfera Pământului, aterizând în Oceanul Indian.

Agenția Spațială Națională Chineză a confirmat: racheta Long March 5B a aterizat în Oceanul Indian la 02.24 UTC (ora 14:24 ora Noua Zeelandă) duminică, la sud-vest de Sri Lanka.

De asemenea, Aerospace Corporation a postat pe Twitter că racheta a căzut, după ce prognozele anterioare au sugerat că racheta va ateriza în ocean, în apropierea insulei de Nord.

Cu puțin înainte de 15:15, Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, a declarat că chinezii au anunţat faptul că racheta a intrat în apropierea Maldivelor.

O rachetă chineză „scăpată de sub control” a aterizat în Oceanul Indian, spune China.

Racheta Long March 5B a decolat de la Centrul de Lansare Spațială Wenchang pe 29 aprilie

Racheta, numită Long March 5B, a fost lansată de la Centrul de Lansare Spațială Wenchang pe 29 aprilie pentru a transporta primul modul al viitoarei stații spațiale a Chinei – pe orbită. Acesta a reintrat în atmosferă la ora 3.24 dimineața, în Marea Britanie, majoritatea componentelor sale fiind distruse în acel moment, potrivit presei de stat chineze.

Punctul de impact a fost undeva la sud-vest de India și Sri Lanka. Posibilul loc de aterizare fusese neclar până în ultimele minute de coborâre a rachetei.

Cu toate acestea, incertitudinea cu privire la starea rachetei au făcut ca mulți oameni să privească cu îngrijorare spre cer, pe măsură ce aterizarea așteptată se apropia.

Au existat unele critici cu privire la modul de abordare a situației de către China

Mass-media de stat chineză a avut grijă să liniștească lumea cu privire la rachetă că ar putea provoca daune, spunând că „nu merită să intrăm în panică”, sugerând că va cădea undeva în apele internaționale.

Racheta Long March 5B este una dintre cele mai mari bucăți de resturi spațiale care s-au întors pe Pământ fără să producă pagube.

Lansarea cu rachete face parte din programul spațial din ce în ce mai ambițios din China , Beijingul planificând cel puțin 10 lansări similare pentru a transporta echipamentele pe orbită, scrie independent.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: