Covid-19 se răspândește prin apă? Ultimele informații de la experții din domeniul Sănătății

Covid-19 se răspândește prin apă? Ultimele informații de la experții din domeniul Sănătății

Ministerul Sănătății al Uniunii Europene a respins, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, posibilitatea ca noul coronavirus să se răspândească prin apă.

Ministerul Sănătății al Uniunii Europene alungă misterul asupra virusului care este transmis pe apă.  „Virusul se răspândește în principal prin aer în momentele în care oamenii stau aproape și eliberează stropi care ar duce la răspândire, dar virusul COVID-19 nu se răspândește prin apă”, a spus un oficial.
Mai mult, pentru că tot vine vara, experții din domeniul Sănătăţii Publice din Statele Unite au transmis că noul coronavirus nu trăiește în apă şi nici în apa din piscine.  Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA: „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”.

Clorul din apa din piscine este fatal pentru noul coronavirus: „Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a explicat Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee's College of Nursing.

Se poate evita al treilea val al pandemiei

În timp ce India se luptă să facă față celui de-al doilea val mortal al COVID-19, Ministerul Sănătății și Protecției Familiei a declarat vineri că al treilea val al pandemiei poate fi evitat. Consilierul științific principal al profesorului Centrul K VijayRaghavan a afirmat că, dacă cetățenii iau măsuri puternice, al treilea val ar putea fi evitat. Acest lucru va depinde în totalitate de cât de serios este urmat un comportament adecvat COVID la nivel local.

„Dacă luăm măsuri puternice, al treilea val s-ar putea să nu mai existe nicăieri în lume. Depinde mult de cât de eficient este implementat ghidul la nivel local, în state, în raioane și orașele de pretutindeni”, a spus consilierul științific principal.

Despre răspândirea COVID-19 în aer

OMS a recunoscut anul trecut că boala coronavirusului a fost transmisă în aer, dar a respins cererile de includere a acesteia în ghidurile sale, citând lipsa de dovezi. Cu toate acestea, organizația globală, în ultima sa actualizare, a menționat posibilitatea transmiterii aeriene și prin aerosoli.

OMS a subliniat că virusul SARS-CoV-2 se răspândește în principal între persoanele „care sunt în contact strâns” unul cu celălalt, de obicei în intervalul de 1 metru. Mai mult, a spus că o persoană „poate fi infectată atunci când aerosoli sau picături care conțin virusul sunt inhalate sau vin direct în contact cu ochii, nasul sau gura”. Afirmând că ar putea rămâne în aer pentru durate mai lungi, şi este posibil ca noul  coronavirus să se răspândească în camere aglomerate care nu sunt ventilate.

COVID-19 în India

Vorbind despre posibilitatea venirii celui de-al treilea val de COVID-19, Ministerul Sănătății a cerut, totuşi, oamenilor să fie pregătiți pentru al treilea val, adăugând în același timp că nu există cu claritate când va avea loc a treia fază.

Pe măsură ce țara se luptă să conțină al doilea val de pandemie COVID-19, cu infrastructura de sănătate copleșită din cauza creșterii a infecțiilor şi a numărului morților de infectaţi de COVID-19, ţara a atins un nou nivel cu 4.14.188 infecții și 3.915 decese. Înregistrând o creștere constantă, cazurile active au crescut la 36.45.164, reprezentând 16,96% din totalul infecțiilor, în timp ce rata națională de recuperare a COVID-19 a scăzut la 81,95%, scrie republicworld.