Medici renumiți atrag atenția asupra pericolului tulpinii indiene de COVID-19. Reîntoarcerea la normalitate va fi amânată

Medici renumiți atrag atenția asupra pericolului tulpinii indiene de COVID-19. Reîntoarcerea la normalitate va fi amânată

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din București, a declarat într-un interviu că cei 18 pacienţi de origine indiană diagnosticaţi cu COVID -19 care au ajuns la unitatea sanitară din focarul de la Popeşti-Leordeni sunt în stare bună, nu au forme severe de boală şi nu reprezintă un pericol pentru cei din jur.

Ştefan Dascălu, cercetător român în imunologie la Oxford, spune că deocamdată ar trebui să răsuflăm uşuraţi, pentru că nu au fost identificate tulpinile cu grad mare de periculozitate care circulă şi au făcut ravagii în India. În schimb, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din București îndeamnă la prudenţă şi spune că datele vor arăta de acum înainte dacă tulpina indiană cu două mutaţii va putea fi acoperită de vaccinurile anti-Covid 19 pe care le avem acum sau dacă efectul acestora va fi diminuat de această tulpină, relatează News.ro.

18 pacienți de origine indiană care se aflau deja în carantină, pozitivați în carantină

"Este vorba despre 18 pacienți de origine indiană care se aflau deja în carantină, conform regulilor pe teritoriul românesc, şi care s-au pozitivat în carantină şi au fost aduşi la noi în spital. Chiar dacă vin din India, asta nu înseamnă că au tulpina mutantă, ca dovadă niciunul dintre ei nu are tulpina mutantă indiană, au alte tulpini dintre cele care circulă în Europa în momentul ăsta, şi sunt în stare bună, niciunul nu are formă severă de boală şi în mod practic şi teoretic ei nu reprezintă pericol pentru nimeni, pentru că au fost carantinaţi şi vor rămâne izolaţi până când boala lor se va încheia.

Au fost internaţi separat până când am avut rezultatele secvenţierii şi au rămas separaţi până când se vor externa. Nu există motive de îngrijorare pentru că aceşti pacienţi au fost carantinaţi conform tuturor regulilor şi româneşti şi internaţionale epidemiologice, au fost carantinaţi încă din clipa în care au intrat pe teritoriul României şi izolaţi în spital  când au devenit pozitivi, aşa că nu este niciun pericol pentru nimeni", a declarat, pentru News.ro, dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația din India îngrijorează și România, declară dr. Adrian Marinescu

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, dr. Adrian Marinescu, spune că un singur pacient din lotul de 35 de cetăţeni din Republica India depistaţi cu COVID-19 în focarul din Popeşti Leordeni este internat în unitatea sanitară şi că starea sa una bună.

Specialistul atrage atenţia asupra faptului că situaţia din India este una îngrijorătoare.În India sunt înregistrate foarte multe infectări cu variante noi ale virusului. Contagiozitatea acestora este unul dintre aspectele care ar putea genera probleme şi pe teritoriul României.

"Este un număr mare de infectări cu variante virale noi şi aici aş lua în calcul că, în funcţie de regiune, avem mai multe tulpini: este tulpina din Marea Britanie, este tulpina indiană, care prezintă două mutaţii, şi aici este important, pentru că practic este un amestec între varianta virală din Africa de Sud şi cea din Statele Unite, mai exact din California, şi care, într-adevăr pune multe semne de întrebare în ceea ce priveşte contagiozitatea, încă nu avem date suficiente legate de contagiozitate.

Şi în România a ajuns din păcate această variantă virală din India, avem şi noi la Institutul Matei Balş internat un pacient, cetăţean indian, care din fericire are o formă uşoară şi care va fi externat în curând. Cred că trebuie să fim extrem de atenţi la ceea ce se întâmplă în viitorul apropiat şi datele pe care le vom avea ne vor spune dacă există interferenţe cu variantele de vaccin în momentul de faţă, dacă există un efect care să fie diminuat, în momentul în care avem tulpina din India şi ne vaccinăm, lucrurile acestea le vom lămuri cât de curând", a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

Cercetătorul în imunologie de la Universitatea Oxford a declarat că dubla mutație indiană ar putea amâna revenirea la normalitate

Ştefan Dascălu, cercetător român în imunologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie a explicat într-un interviu acordat News.ro că tulpina cu dublă mutaţie din India ne-ar putea crea probleme, dacă pandemia nu va fi gestionată aşa cum trebuie. Ştefan Dascălu: "Ar putea fi îngreunată reîntoarcerea noastră la normalitate, vaccinurile sunt încă foarte bune şi pentru acele mutaţii ale virusului".

"Mai devreme sau mai târziu, tulpina respectivă, dacă deja este suficient de răspândită la nivel global, va ajunge şi la noi. Deja a ajuns, de altfel, şi acest lucru din păcate nu-l putem preveni în acest moment. Ce putem face este anchetă epidemiologică, sunt convins că în momentul de faţă se face, pentru că a fost identificat acel focar, stabilirea exactă a contacţilor şi carantinarea sau autoizolarea lor, toate acestea vor încetini rata de infecţie cu această tulpină şi în afara, şi pe teritoriul ţării noastre.

Încetinirea va da un moment de răgaz sistemului de sănătate, aceste măsuri nu sunt ca să exterminăm virusul cu totul, sunt pentru a gestiona pandemia. Cu siguranţă că, dacă această nouă tulpină indiană va intra şi va deveni dominantă în circulaţia din România se va înregistra o creştere a numărului de cazuri, tocmai pentru că ea este mai infecţioasă”, afirmă cercetătorul.