Studiu revoluționar. Metoda bizară prin care pot fi salvați pacienții de la terapie intensivă

Studiu revoluționar. Metoda bizară prin care pot fi salvați pacienții de la terapie intensivă Porci Sursa foto. EVZ

O echipă de oameni de știință au prezentat un studiu în care arată că unele animale precum porcii respiră prin intestin în caz de urgență. Mai precis pot absoarbe oxigenul prin anusul lor.

Cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University au dovedit că acest lucru este posibil, în condiții experimentale, la șoareci, șobolani și porci şi spun: oxigenul prin anus ar putea fi salvator în cazul oamenilor aflați într-o stare de suferință respiratorie, de exemplu în lipsa ventilatoarelor la Terapie Intensivă.

Persoanele cu un nivel scăzut de oxigen pot fi tratate în terapie intensivă prin conectarea la un ventilator, care le alimentează plămânii. Dar acest lucru necesită de obicei sedare și poate răni țesutul pulmonar foarte delicat. „Poate fi foarte dăunător”, spune Takanori Takebe de la Tokyo Medical and Dental University.

Takebe s-a întrebat dacă oamenii ar putea absorbi oxigenul prin rect

La mamifere, rectul este căptușit cu o membrană subțire care permite absorbția anumitor compuși în fluxul sanguin, iar medicii deja exploatează acest lucru. „Rectul are o plasă de vase de sânge fine chiar sub suprafața peretelui său, ceea ce înseamnă că medicamentele livrate prin anus sunt ușor absorbite în fluxul sanguin”, spune autorul principal Ryo Okabe. Pe acest principiu se bazează supozitoarele.

Ne puteți urmări și pe Google News
Prin urmare, echipa de oameni de știință s-a întrebat dacă oxigenul poate fi administrat în același mod, şi au decis să efectueze experimente pe porcii lipsiți de oxigen. Au fost testate două metode: livrarea oxigenului sub formă de gaz sau prin efectuarea unei clisme bogate în oxigen.

Echipa lui Takebe a testat ideea pe porci oferindu-le clisme cu un tip de fluid numit perfluorocarbon, care poate conține niveluri ridicate de oxigen şi este inofensiv. Ca rezultat, oxigenul livrat prin ambele metode a crescut oxigenarea, a normalizat comportamentul animalelor și le-a extins durata de viață.

Cercetătorii au spus că acea cantitate mică de lichid absorbită împreună cu oxigenul nu a provocat efecte dăunătoare și nu a perturbat bacteriile intestinale, indicând faptul că metoda este sigură. În cele din urmă, ei speră să demonstreze eficiența metodei la oameni. „Pacienții aflați în dificultate respiratorie ar putea avea necesitățile de oxigen furnizate prin această metodă în timp ce boala lor este tratată”, a spus unul dintre coautori, Takanori Takebe. „Este o idee provocatoare și cei care o descoperă pentru prima dată vor fi surprinși”, a recunoscut el.

Dacă există un efect de dimensiuni similare la oameni, ar fi un beneficiu medical, spune Takebe

El crede că abordarea ar putea fi utilă în special în țările cu venituri mici, care au mai puține facilități de terapie intensivă. „Ventilatoarele sunt foarte scumpe și au nevoie de personal medical pentru a le gestiona”, spune el. „Aceasta este doar o clismă simplă”.

O problemă este că funcția intestinală poate fi afectată la persoanele suficient de bolnave pentru a avea nevoie de îngrijire intensivă, ceea ce poate provoca diaree, spune Stephen Brett la Imperial College din Londra. „Este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se poate aplica”, spune el.

Într-un comentariu care însoțește studiul, Caleb Kelly de la Școala de Medicină a Universității Yale a subliniat că tehnica ar trebui luată în serios. „Este o idee provocatoare și cei care o descoperă pentru prima dată vor fi surprinși”, a recunoscut el. Dar ideea transplanturilor fecale pentru persoanele cu infecții intestinale recurente a întâmpinat rezistență inițială din „motive estetice”, dar este acum acceptată, a adăugat el, potrivit newscientist.