Nu am avut efecte secundare după vaccin. Asta înseamnă că nu funcționează? Ce răspuns au cercetătorii

Nu am avut efecte secundare după vaccin. Asta înseamnă că nu funcționează? Ce răspuns au cercetătorii

Majoritatea vaccinurilor au efecte secundare, numai că, nu toţi cei care primesc serul sunt afectaţi de reacţiile adverse şi se naşte întrebarea: Asta înseamnă că nu funcționează vaccinul?

Oamenii care se confruntă cu dureri la brațul care a fost injectat, cu stări de oboseală, dureri de cap, febră, greață (câteva dintre reacțiile adverse ale vaccinului), sunt liniştiţi să îşi spun că serul funcţionează.

Acest lucru i-a îngrijorat pe oameni care nu prezintă efecte secundare după vaccinare şi se întreabă: dacă sistemul imunitar face ceea ce ar trebui să facă? Lipsa efectelor secundare ce înseamnă? Sistemul imunitar nu a fost pregătit să-i protejeze?

Oamenii de ştiinţă spun că nu trebuie să se îngrijoreze cei fără reacții adverse

Studiile clinice efectuate de Pfizer arată că 50% dintre participanți nu au prezentat efecte secundare semnificative în timpul studiului, dar 90% dintre participanți au dezvoltat imunitate împotriva virusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și sfaturile cu privire la vaccinul Moderna spun că efectele secundare comune pot fi experimentate de o persoană din zece, totuși vaccinul protejează 95% dintre cei care îl iau.

Majoritatea vaccinurilor COVID care au fost autorizate, utilizează o proteină virală care se găsește pe învelișul exterior al coronavirusului, cunoscută sub numele de proteina spike, pentru a imita o infecție virală naturală și a iniția un răspuns imun.

Care sunt diferențele între imunitatea înnăscută şi cea adaptivă?

Ramura răspunsului imunitar cunoscută sub numele de imunitate înnăscută răspunde aproape imediat la proteina virală spike. Lansează un atac împotriva acestuia prin inițierea inflamației, ale cărei semne sunt febră și durere. Deci, răspunsul imun înnăscut este cel care provoacă efectele secundare obișnuite pe care oamenii le experimentează la o zi sau două după ce au primit vaccinul.

Imunitatea specifică sau adaptivă este declanșată cu ajutorul componentelor imune înnăscute și are ca rezultat generarea de celule T și anticorpi , care protejează împotriva infecției la expunerea ulterioară la virus. Spre deosebire de imunitatea înnăscută, imunitatea adaptivă nu poate iniția inflamația, deși studii recente sugerează că poate contribui semnificativ la aceasta.

La unii oameni, acest răspuns inflamator, atât al sistemului imunitar înnăscut, cât și al celui adaptiv, este exagerat și se manifestă ca efect secundar. În altele, deși funcționează normal, nu la niveluri care pot provoca efecte secundare vizibile. Oricum, este stabilită imunitatea împotriva virusului.

Ce cauzează un răspuns imun diferit?

Oamenii de știință au observat că persoanele cu vârsta peste 65 de ani au mai puține efecte secundare ale vaccinului. Acest lucru poate fi atribuit declinului treptat legat de vârstă al activității imune. Deși acest lucru poate fi legat de niveluri mai mici de anticorpi , dar aceștia au în continuare imunitate împotriva virusului.

Sexul poate juca, de asemenea, un rol. Într-un studiu din SUA, 79% din rapoartele privind efectele secundare au fost de la femei. Această tendință ar putea avea legătură cu testosteronul. Testosteronul tinde să atenueze inflamația și, prin urmare, efectele secundare asociate cu aceasta.

Bărbații au mai mult testosteron decât femeile, ceea ce ar putea contribui la mai puține efecte secundare la ei

Persoanele care suferă de boli inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală și scleroza multiplă, care iau medicamente imunosupresoare pentru a-și controla simptomele, pot prezenta mai puține efecte secundare datorită unui răspuns inflamator atenuat. Deși răspunsul imun este atenuat, nu înseamnă că este inexistent.

Într-un studiu din 2020 care a comparat nivelurile de anticorpi la persoanele care luau medicamente imunosupresoare cu cele care nu luau, s-a stabilit că persoanele care utilizează medicamente imunosupresoare au produs niveluri mai scăzute de anticorpi, dar niciunul dintre ei nu a fost lipsit de anticorpi antivirali.

Efectele secundare ale vaccinului nu trebuie luate ca o măsură a eficacității vaccinului.

În ciuda răspunsului imun variat la vaccinuri, majoritatea oamenilor obțin imunitate împotriva coronavirusului la vaccinare, indiferent de prezența, absența și severitatea efectelor secundare, spune Veenu Manoharan , lector de imunologie, Universitatea Metropolitană din Cardiff şi citat de sciencealert.