În unele cazuri severe de COVID-19, plămânii au fost deteriorați atât de grav încât țesutul de organ era indistinguibil, a avertizat specialistul.

Dr. Mauro Giacca a detaliat „întreruperea completă a arhitecturii pulmonare”, luni, în fața Comitetului Științei și Tehnologiei House of Lords.

Giacca a spus că a studiat autopsiile a 40 de pacienți din Italia, care au murit din cauza COVID-19, după ce au petrecut între 30 și 40 de zile în Unitatea de Terapie Intensivă.

Profesorul a discutat despre „tromboza masivă” pe care a observat-o în plămânii pacienților. Conform Johns Hopkins Medicine, tromboza se întâmplă atunci când cheagurile de sânge blochează vasele de sânge și obstrucționează fluxul sanguin.

„În unele lumini, nu poți nici măcar să distingi că acesta era un plămân”, a spus Giacca, menționând că pacienții care supraviețuiesc după o boală severă ar putea avea „probleme reale”.

Giacca a vorbit despre două „trăsături izbitoare” în plămânii afectați de COVID. În primul rând, există o „persistență masivă” a virusului în plămâni și, în al doilea rând, există o serie de „celule fuzionate foarte mari”, care sunt „virus pozitive” cu 10 până la 15 nuclee.

În timp ce se știe că structura virusului implică o proteină „spike”, Giacca le-a spus colegilor săi cum proteina poate fuziona o celulă infectată cu cealaltă.

„Aceasta nu este o boală cauzată de un virus care ucide celulele, (care) are implicații profunde pentru terapie”, a spus el, explicând că observațiile sale au fost ceva complet diferit de cel observat în pneumonie, gripă sau virusul Sars.

Medicii au observat complicația tulburătoare a coagulării sângelui mai devreme în pandemie. Dr. J Mocco, un neurochirurg la Spitalul Mount Sinai din New York, a declarat pentru Reuters „este foarte frapant cât de mult această boală provoacă formarea cheagurilor”.

Mocco a văzut 32 de pacienți cu accident vascular cerebral cu blocaje mari de sânge în creier, iar colegul său de la spital, specialistul pulmonar Dr. Hooman Poor, a observat că sângele nu curge bine prin plămânii la 14 pacienți aflați pe ventilatoare, ceea ce a stabilit că se datorează coagulării.

„Simt ca toți acești pacienți au cheaguri de sânge în plămâni”, a spus acesta, potrivit Foxnews.