Evenimentul Zilei > Monden > Oamenii de știință anunță ieșirea la suprafață a trilioane de creaturi „Brood X”
Oamenii de știință anunță ieșirea la suprafață a trilioane de creaturi „Brood X”

Oamenii de știință anunță ieșirea la suprafață a trilioane de creaturi „Brood X”

Primăvara anului 2021 se anunţă plină de surprize. Hoarde de insecte ciclice „Brood X”, care au trăit sub pământ 17 ani, îşi vor face apariția la suprafață pentru a se împerechea.
Trilioane de cicade urmează să iasă din subteran în 15 state. În decurs de câteva zile până la câteva săptămâni, creaturile Brood X vor apărea în număr mare în Indiana, Georgia până la New York. Cercetările arată că noaptea specială a apariției cicadelor (insectelor) depinde de temperatura solului. Aceste creaturi cu corpul lor negru, ochii roșii izbitori și aripile cu vene portocalii nu sunt considerate dăunătoare, în ciuda aspectului lor amenințător.

În câteva zile, cel mult câteva săptămâni, cicadele Brood X vor ieşi după 17 ani din subteran

Când apare întregul puiet, curțile oamenilor pot arăta ca niște valuri. Insectele vor ieși mai ales la amurg pentru a încerca să evite pericolele. Vor încerca să urce pe copaci sau orice altceva vertical. Odată iesite din pământ, creaturile își aruncă pielea și încearcă să supraviețuiască acelei etape vulnerabile înainte de a deveni harna pentru o serie de duşmani cum ar fi păsări, câini, pisici.

Este unul dintre cele mai ciudate fenomene ale naturii, care cuprinde: împerechere, cursa împotriva morții, evoluție și ceea ce poate suna ca o coloană sonoră dintr-un film SF.

Oamenii de știință spun că sosirea cicadelor Brood X este un semn că, în ciuda poluării, a crizei climatice și a pierderii dramatice a biodiversității, ceva nu este încă în regulă cu natura. 

„Ai o creatură care petrece 17 ani într-o existență asemănătoare cu cea a unui Covid, izolată subteran, sugând seva de plante, nu? În al 17-lea an, acești gândaci vor ieși din pământ cu miliardele, dacă nu cu trilioanele. Vor încerca să obțină cele mai bune lucruri de pe planetă în această perioadă critică a nopții, când doar încearcă să crească, încearcă doar să fie adulți, să-și arunce pielea, să-și ia aripile, urcați în vârfurile copacilor, scăpați de prădătorii lor”, spune Michael Raupp.

„Odată ajuns în vârful copacilor, hei, totul va fi despre romantism. Numai masculii cântă. Va fi o bandă mare de băieți acolo şi vor face sex  sălbatic în vârful copacilor. Apoi, ea se va îndrepta spre ramurile mici şi va depune ouăle. Totul se va termina în câteva săptămâni. O să cadă. Vor fertiliza practic plantele. Șase săptămâni mai târziu, nimfele minuscule se vor prăbuși din vârfurile copacilor şi se vor intra în sol și vor intra în subteran pentru încă 17 ani”.

„Acesta”, spune Raupp, „este unul dintre cele mai nebune cicluri de viață ale oricărei creaturi de pe planetă”

America este singura din lume care are cicade periodice care rămân în subteran timp de 13 sau 17 ani, spune entomologul John Cooley de la Universitatea din Connecticut. Creaturile apar în număr mare doar când temperatura solului atinge 64 de grade. Acest lucru se întâmplă mai devreme în calendar în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, spune entomologul Gene Kritsky. Înainte de 1950 au apărut la sfârșitul lunii mai, acum ies cu săptămâni mai devreme.

Raupp și alți oameni de știință cred că marea apariție este peste câteva zile – o săptămână sau două, maxim. Aceasta nu este o invazie. Creaturile au fost aici tot timpul, hrănindu-se în liniște din rădăcinile copacilor sub pământ, nu dormind, doar mișcându-se încet, așteptând ca ceasul biologic să le spună că este timpul să iasă și să se reproducă. Sunt în America de milioane de ani, mult mai mult decât existenţa oamenilor, scrie theguardian.