Evenimentul Zilei > Politica > Revoltă după rectificarea bugetară. Eugen Teodorovici, „cel mai prost ministru al Finanțelor”?
Revoltă după rectificarea bugetară. Eugen Teodorovici, „cel mai prost ministru al Finanțelor”?

Revoltă după rectificarea bugetară. Eugen Teodorovici, „cel mai prost ministru al Finanțelor”?

Guvernul Dăncilă pregătește o nouă rectificare bugetară. Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetării şi Ministerul Educaţiei Naţionale vor pierde cei mai mulţi bani în urma celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, în timp ce Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii primesc cele mai importante suplimentări de fonduri.

Liberalii îi acuză pe social-democrați că nu respectă legea Finanțelor și spun aceștia că au greșit când au tăiat bugetele de la Educație și Sănătate. „Și taie bani și de la Transporturi, cu asta ne-am mai obișnuit dar taie bani de la Educație și de la Sănătate și cred că este momentul ca Liviu Dragnea să vină și să-și ceară scuze în fața profesorilor și a educatorilor”, a declarat liderul PNL de la Senat, Florin Cîțu.

 

„În această rectificare bugetară, bomba apare atunci când ne uităm la ce se întâmplă cu veniturile la buget. După 9 luni de zile știm clar, din datele Ministerului Finanțelor Publice că există o gaură la buget de 12 miliarde de lei. Astăzi, după ce avem cifrele pe rectificarea bugetară, sunt totuși parțiale, nu avem tot bugetul general consolidat dar, până la sfârșitul anului, estimările arată că această gaură la venituri, se va dubla aproape. Și vorbim despre o gaura la venituri de aproape 20 de miliarde de lei. Asta înseamnă că bugetul, la începutul anului, a fost supradimensionat.  De ce ar face cineva așa ceva? Pentru a ascunde faptul că deficitul bugetar nu se încadrează. Și în timpul anului, bineînțeles prin rectificări, încearcă să corecteze această problemă”, susține liberalul.

Cîțu oferă două explicații pentru această situație: „prima, Eugen Teodorovici este poate cel mai prost ministru al Finanțelor din istoria României sau banii au fost luați și ascunși sau cheltuiți la ordinul lui Liviu Dragnea. De aici apare și întrebarea pentru Eugen Teodorovici:  Unde sunt acești bani”, a spus snatorul.

Acesta susține că va solicita ca Eugen Teodorovici să vină în Senat să explice ce s-a întâmplat banii. Liberalii au spus că, în perioada următoare, vor prezenta în o propunere de buget pentru 2019, „care să evite intrarea României în perioada de criză și în recesiune, așa cum mai multe analize independente au arătat în ultimele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă. Liberalul a mai afirmat că sunt tot timpul pregătiți pentru a intra la guvernare.

 

Ministerul de Finanțe a explicat faptul că reducerile de fonduri au fost operate, având în vedere gradul de execuţie a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanţate din fonduri europene. Prima rectificare de buget a avut loc în luna august a acestui an. La momentul respectiv, Ministerul Finanţelor, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii au fost principalii beneficiari de fonduri, în timp ce Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Cercetării şi Ministerul Energiei sunt instituţiile care se vor confrunta cu cele mai semnificative diminuări de fonduri. Comisia Europeană a solicitat, miercuri, României o ajustare structurală anuală de cel puţin 1% din PIB având în vedere evoluţiile înregistrate ca urmare a lipsei de acţiuni din partea ţării pentru a-şi corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO).