Pâine fără drojdie cu iaurt și smântână

  • 125 g iaurt
  • 125 g smântână slabă
  • 1 ou
  • 300 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr

Mod de preparare:

  1. Amestecăm făina cu praful de copt și o cernem într-un castron.

2. Batem bine oul cu sarea, zahărul, smântana și iaurtul și le punem în mijlocul făinii. Amestecăm până obținem un aluat moale, omogen și un pic lipicios.

3. Punem aluatul într-o tavă de pâine tapetata cu hârtie de copt și o dăm la cuptorul preîncălzit la 170 C timp de 30 – 35 de minute.

Pâine fără drojdie, cu iaurt

Ingrediente:

  • – 250 g iaurt (să nu fie apos)
  • – 1 ou mare
  • – 1/2 linguriță zahăr
  • – 280 g faină
  • – 1 pachet praf de copt (10 g)
  • – 1 linguriță sare

Mod de preparare:

Se amestecă într-un castron iaurtul, oul întreg, zahărul, sarea și făina amestecată cu praful de copt.

Se răstoarnă aluatul, care este extrem de lipicios, într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Formă poate avea diamtreul de 20 cm, dar poate fi și mai mare. Se nivelează aluatul cu o spatulă și se presară cu mac (sau se lasă simplă); se introduce în cuptorul încălzit în prealabil la 200 grade C (foc mare) pentru cca. 18-20 minute.

Reteță culinară Pizza cu blat fără drojdie:

  • 3 căni cu făină
  • 3 linguri ulei
  • apa călduță
  • un praf de copt
  • un praf de sare
  • jamon
  • caș ras
  • arei roșu
  • ardei verde
  • 3 ouă

Mod de preparare:

Punem făină într-un castron și o amestecăm cu praful de copt, apoi adăugăm puțină apă călduță, începem să frământam ușor, după care punem și uleiul, punem apă cât să iasă un aluat care să nu se lipească de mâini, dacă este nevoie mai puneți puțină făină, aluatul nu trebuie să fie prea tare, ci să se poată modela ușor.

Îl lăsăm 30 de minute „la odihnă”.

Între timp, pregătim toping-ul, care în cazul de față nu este prea bogat, dar a ieșit destul de bună și așa mai simplă.

Întindem aluatul, după care îl punem în tava unsă cu ulei și tapetată cu făină, îl ungem cu sos de pizza și punem cașul ras, arediul tăiat felii, jamonul și iar cas și dăm la cuptor pt app 10 min., după care punem și ouăle deasupra și dăm din nou la cuptor încă 5-10 min.

Chifle rapide fără drojdie – Ingrediente (4 chifle)

  • 200 g făină albă de grâu
  • 3 g praf de copt
  • 130 g iaurt natural
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță mică sare (2 g)
  • 1 lingură mix de semințe (susan, floarea soarelui, dovleac, in)
  • 2 lingurițe rozmarin tocat
  • 1 linguriță mică sare grunjoasă (2 g)
  • 1 ou mic

Mod de preparare

  • Amestecăm făina cu praful de copt și o cernem într-un vas. În centrul făinii adăugăm iaurtul, sarea și uleiul de măsline. Frământam până când obținem un aluat omogen.
  • Împărțim aluatul în 4 bucăți egale și formăm chiflele. Le punem în tavă de cuptor, tapetata cu hârtie de copt, și le ungem cu un ou, amestecat în prealabil cu furculița.
  • Pudrăm chiflele cu rozmarin, sare și semințe. Practicăm o tăietură adâncă de cca 2 mm în centrul fiecărei chifle.
  • Coacem chiflele în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru cca 30 de minute sau până când se rumenesc uniform.

(foto: bucataras.ro)