Rețete cu gust de Italia. Cum poți prepara în timp record spaghete cu dovlecel, busuioc și brânză
- Bianca Pislaru
- 19 iulie 2024, 21:34
Piețele sunt pline de legume proaspete. Astfel, gospodinele au toate cele necesare pentru a prepara cele mai delicioase spaghete. Potrivit revistei La Cucina Italiana, spaghetti alla Nerano datează de la începutul anilor 1950. Această rețetă a fost rezultatul unei întâmplări la Ristorante Maria Grazia, situat la câțiva metri de mare. Mai exact, în Marina del Cantone, la marginea orașului Nerano de pe coasta Sorrento.
Povestea este cunoscută: un client obișnuit (un prinț) a sosit la o oră neobișnuită și i s-a pregătit o masă cu ceea ce era disponibil în bucătărie. Mai exact, cu felii subțiri de dovlecel care fuseseră prăjite în dimineața respectivă și resturile a trei brânzeturi locale. Felul de mâncare a fost un succes. Așa că a fost preparat din nou și din nou, până când a fost perfecționat și a devenit un punct fix în meniu. Rețeta s-a răspândit în alte meniuri din alte restaurante, și așa mai departe. Modul exact în care a fost perfecționat la Ristorante Maria Grazia rămâne un secret, desigur.
Spaghete cu dovlecel, busuioc și brânză
Ingredientele ar putea fi cunoscute - dovlecei, busuioc, ulei de măsline, piper, spaghete, trei brânzeturi. Totuși, procedura și cantitățile sunt cunoscute doar de familie. Acest lucru înseamnă că spaghetele alla Nerano pot fi mâncate doar la mesele lor cu vedere la mare pentru 24 de euro. Între timp, noi, bucătarii de acasă, ne putem inspira din spiritul acestui fel de mâncare pentru a face ceva asemănător. Trebuie să prăjim rondele de dovlecel în ulei de măsline și să le amestecăm cu busuioc, usturoi, spaghete și trei tipuri de brânză.
Având în vedere că alegerea brânzeturilor se bazează pe ceea ce este disponibil, acestea trebuie să fie maleabile, să se topească și să se transforme într-un fel de cremă. Dacă puteți găsi provolone și caciocavallo, care sunt brânzeturi semidure, din lapte de vacă, cu pastă întinsă, acestea sunt ideale. La fel și provolone del Monaco, care este adesea menționat în această rețetă și este fabricat cu lapte de vacă. Dincolo de acestea, însă, explorați orice brânzeturi semidure, amestecate cu parmezan, piave, grana padano, pecorino sau chiar Old Winchester. Brânza se rade cel mai bine pe partea dură, în formă de stea, a unei răzătoare. Ceea ce creează un miez moale care, la întâlnirea cu uleiul, apa amidonoasă pentru paste și căldura, se topește într-un fel de cremă.
Ingrediente și mod de preparare
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a face patru porții de paste, după faimosul model italian:
- 700 g de dovlecei, spălați, cu vârf și coadă
- ulei de măsline
- 450 g spaghete
- Sare și piper negru
- 1 cățel de usturoi, decojit și lăsat întreg
- 1 mână mare de busuioc
- 150 g amestec de 3 brânzeturi rase - provolone, caciocavallo, parmezan, grana, sau orice se află în frigider
Cu ajutorul unui cuțit, se taie dovleceii în rondele groase de aproximativ 2 mm, apoi se usucă cu un prosop curat. Se încinge o cantitate bună de ulei într-o tigaie la foc mediu-slab, apoi se prăjesc dovleceii până devin aurii pe ambele părți. Se scot cu o lingură și se pun pe o farfurie, păstrând uleiul în tigaie.
Se fierb spaghetele în apă clocotită sărată. Între timp, în aceeași tigaie, la foc mediu-slab, se prăjește ușor usturoiul în uleiul rămas până devine auriu. Se îndepărtează și se aruncă usturoiul, apoi se adaugă trei sferturi din dovlecei, se rup frunzele de busuioc și se lasă un minut să prindă aromă.
Se scurg spaghetele, rezervând puțină apă de fierbere, sau se ridică direct în tigaia cu dovlecei și busuioc cu o sită păianjen, adăugând o lingură de apă și jumătate din brânză. Se termină de gătit pastele la foc foarte mic, adăugând treptat mai multă apă și restul de brânză, amestecând în tigaie până când se creează un fel de cremă.
Se împart în patru farfurii, acoperind apoi fiecare porție cu dovleceii rămași deoparte și un praf generos de piper, conform The Guardian .