Rețeaua Parler – Alternativa la cenzura Facebook și Twitter?

Rețeaua Parler – Alternativa la cenzura Facebook și Twitter?

Rețeaua de socializare Parler a înregistrat o „creștere explozivă” anul acesta, tot mai mulți utilizatori mutându-se de pe celelalte platforme din cauza cenzurii, a declarat John Matze, CEO al Parler.

„Asistăm la o creștere explozivă, deoarece oamenii au încredere că Parler va face ceea ce trebuie”, i-a spus Matze lui Tucker Carlson, la Fox News.

„Spre deosebire de alte companii, unde moderarea pare să fie norma, la Parler avem un juriu comunitar. Aici oamenii decid ce este permis și ce nu este.”

Rețeaua Twitter se confruntă cu o masivă reacție de respingere pentru etichetarea sau eliminarea a peste 50 de postări ale președintelui Trump, de la alegeri încoace.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un comportament similar l-au avut și Facebook sau Instagram.

Utilizatorii conservatori acuză Twitter și alte rețele sociale că cenzurează punctele de vedere de dreapta.

Or, Parler afirmă că acest juriu comunitar o face diferită de celelalte platforme de social-media.

„Eliberați de restricții”

„Ești judecat de semenii tăi, exact așa cum guvernul nostru permite acest lucru poporului”, a spus CEO-ul. „Până nu ești dovedit vinovat ești socotit inocent, spre deosebire de celelalte platforme care – cred eu – conspiră să găsească lucruri pentru care să fii declarat vinovat.”

Parler adoptă o atitudine mult mai „laissez faire”, mai permisivă, oferind o platformă unde utilizatorii, „eliberați de restricții”, își pot exprima public ideile, a mai spus Matze.

„Vrem să facem un pas înapoi și să afirmăm «social-media trebuie să fie despre oameni». Se presupune că trebuia să fie despre oameni care să vorbească liber, care să poată fi – știți – eliberați de restricții. Noi tocmai asta oferim, o agora unde oamenii să poarte discuții.”

Crește rapid

Parler a devenit aplicația cea mai descărcată din „magazinul de aplicații” Apple în săptămâna alegerilor și se află pe locul II în Google Play, pe fondul creșterii nemulțumirilor alegătorilor Republicani, scrie Fox News.

Deși numărul de utilizatori Parler rămâne în continuare mai mic decât cel al Twitter, el crește în ritm rapid, pe măsură ce Republicani proeminenți se mută pe noua rețea de socializare.

„Spui că Parler este ceva mai mic decât Twitter, dar să știi că avem oameni cu grupuri de urmăritori comparabile, dacă nu chiar mai mari pe Parler decât pe Twitter și aici au parte de mai mult entuziasm”, a spus Matze.

„Există un algoritm reciproc, aici capeți ceea ce ai dorit la înscriere. Asta e. Capeți ce ți-ai dorit. De aceea vedem o atât de mare implicare, deoarece nu este organizat cum ar face-o editorii, este diferit de celelalte platforme.”

„Nu este ilegal să ai opinii”

Carlson l-a întrebat pe Matze cum intenționează să își mențină această „poziție” și să evite să se supună standardelor Big Tech pe măsură ce rețeaua va crește.

„Ei bine, când ieși în public, oamenii spun lucruri nebune tot timpul”, a răspuns Matze. „Toată lumea are opinii, și unele dintre ele ar putea ieși din norme, nu-i așa? Nu este ilegal să ai opinii. Nu este ilegal să te exprimi. Și dacă îți place un candidat politic sau altul, sau dacă crezi sau nu crezi în schimbarea climatică, sau orice altceva, nu ar trebui să fii dat afară din cauza asta.”

Trump, „peștele cel mare”

Răspunzând criticilor săi, Matze a replicat:

„Credeți că ar trebui să existe cineva în New York, să zicem în Times Square, care să-ți spună ce să zici și ce nu? Pentru că asta fac aceste companii.”

Cu 88,9 milioane de urmăritori, Trump este unul dintre cei mai urmăriți utilizatori de pe Twitter și un foarte prolific „postator”.

Matze a declarat că „nu este sigur” că Trump se va muta pe Parler, dar „i-ar plăcea să îl aibă”.

Marți, fiica președintelui, Ivanka, a anunțat că a trecut pe noua rețea, îndemnându-i pe cei 10,1 milioane de urmăritori ai săi să vină alături de ea.