Evenimentul Zilei > Actualitate > Remdesivirul riscă să dispară de pe piață! Va fi o bătălie cumplită între țări
Remdesivirul riscă să dispară de pe piață! Va fi o bătălie cumplită între țări

Remdesivirul riscă să dispară de pe piață! Va fi o bătălie cumplită între țări

Medicamentul cu care este tratat Donald Trump contra infecției cu noul coronavirus ar putea ajunge mult prea scump pentru a avea acces la el, mai ales în țările cu o putere economică de rangul al doilea. Se anunță o concurență fără precedent între țări, pentru medicamentul în care planeta își pune speranțele că va veni de hac pandemiei, iar România are o situație incertă.

Compania americană care produce Remdesivir, Gilead, va vinde direct  medicamentul cu care este tratat unul dintre liderii planetei, către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Această decizie ar putea duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare.

Timp de 5 luni, Departamentul de Sănătate a fost responsabil pentru alocarea acestui medicament în spitale. Această schimbare are loc pentru că instituţia federală nu ar fi distribuit medicamentul într-un mod transparent: fie a ajuns la pacienţi, dar nu neapărat la cei care aveau nevoie, fie unele spitale nu au primit suficient sau, pur şi simplu, au fost lăsate fără acest tratament.

Rafila: Va trebui să ne descurcăm și singuri

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, avertizează că în acest caz ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm și singuri. Potrivit lui Rafila, în schemele de tratament asigurate prin Comisia Europeană sunt acum incluși 2.500 de pacienți. Dar, dacă vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, bazată doar pe cine oferă mai mult și mai repede, Alexandru Rafila crede că va exista o competiţie între ţări.

„Deja sunt peste 2.500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană şi după ce se livrează şi a treia tranşă probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri. Va exista o competiţie între ţări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament”, a spus Alexandru Rafila.

Momentan, totul e bine

Pentru moment, Remdesivir încă ajunge la pacienții români. Duminică au ajuns la Institutul Matei Balș din București 200 de doze de Remdesivir.

„Noi am încercat să facem nişte demersuri separate, tocmai pentru că avem mulţi pacienţi cu forme medii sau severe şi avem nevoie de Remdesivir. (…) Şi atunci când s-a întâmplat în trecutul apropiat să nu fie Remdesivir, noi oricum am făcut demersuri şi am reuşit să obţinem de la alte unităţi”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balș, citat de Digi 24.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: