Șocant! Profesorul Rafila, anunțul anului: Prea multe lucruri nu mai sunt de făcut

Șocant! Profesorul Rafila, anunțul anului: Prea multe lucruri nu mai sunt de făcut

Scenariile făcute de marii profesori universitari, în legătură cu evoluția pandemiei de coronavirus, s-au dovedit a fi unele false, deoarece cifrele au contrazis realitatea.

Profesorul Alexandru Rafila a recunoscut că nu se mai poate vorbi despre o evoluție certă a pandemiei de coronavirus, ci doar despre supoziții care au la bază doar propria experiență a celor care au mai avut de a face cu pandemii, dar nu de așa proporții.

Rafila nu mai este sigur pe evoluția pandamiei și spune că are credința că numărul de infectări se va stabiliza la ”2.500-2.700, zilnic”. Peste această cifră, sistemul sanitar ar avea imens de suferit.

„Am o speranța mai degrabă a mea, decât bazată pe elemente suficient de concrete, că această creștere de 2.000, 2.300 de cazuri reprezintă practic efectul redeschiderii școlilor, nu pentru că școlile în sine sunt afectate, ci pentru faptul că odată cu deschiderea școlii o mulțime de alte activități au început să devină tot mai intense, mai aglomerate – transportul s-a aglomerat, cumpărăturile, cadrele didactice care se deplasează, părinții care își duc copiii la școală. Sunt foarte multe lucruri care sunt conexate cu deschiderea școlii. Asta este legătura – se intensifică activitățile, crește transmisibilitatea”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scenariul 2 - spitalele vor paralizate

Totuși, mai spune profesorul Alexandru Rafila, mai există și un alt scenariu, unul mult mai negativ, spre care ne îndreptăm cu pași repezi, în care numărul celor infectați zilnic va trece de 2.700 de persoane, iar asta va duce la o gravă criză sanitară.

„Acum discutăm de număr de cazuri de zi, cu incidență cumulată pe ultimele 14 zile, de răsunetul acestor cazuri în zona de asistență medicală spitalicească obișnuită și în zona de terapie intensivă. Cine crede că e simplu, nu e simplu deloc. Gândiți-vă, de exemplu, la logistica transportului a 500 de pacienți o dată, de acasă la spitalele din București, cu ambulanțe, care trebuie duși la spital, unii aduși înapoi, ambulanțele așteaptă la spitale... Sunt foarte multe lucruri care sunt complicate”, a spus Rafila.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a mai spus că autoritățile medicale trebuie să își schimbe modul de acțiune. Potrivit profesorului Rafila cazurile ușoare sau asimptomatice trebuie tratate la domiciliu, dar este obligatoriu să existe un sistem de monitorizare a cazurilor, deoarece un astfel de pacient se poate decompensa foarte repede.