Alarmant! Cu ce sechele rămân pacienţii care au fost infectaţi de Covid-19. Un nou studiu pune pe jar lumea ştiinţei
- Antonia Hendrik
- 19 septembrie 2020, 20:45
Peste jumătate dintre pacienții cu Covid-19 dintr-un nou studiu recent suferă de oboseală pe termen lung.
Mai mult de jumătate dintre pacienți și personalul cu COVID-19, monitorizat de un spital irlandez au suferit de oboseală persistentă în urma bolii, potrivit unui nou studiu publicat vineri (18.09.2020), care evidențiază „povara” simptomelor de lungă durată.
Mai multe cercetări cu privire la efectele pe termen mediu și lung ale noului coronavirus, SARS-CoV-2, care a îmbolnăvit peste 30 de milioane de oameni din întreaga lume și a ucis cel puțin 943.000, arată că pacienţii rămân cu sechele.
„În timp ce caracteristicile prezentate ale infecției cu SARS-CoV-2 au fost bine caracterizate, consecințele pe termen mediu și lung ale infecției rămân neexplorate”, a spus Liam Townsend, de la Spitalul St James și Trinity Translational Medicine Institute de la Trinity College Dublin.
Studiul, care a urmărit 128 de participanți la Spitalul St James, a constatat că 52% au raportat oboseală persistentă atunci când au fost evaluați în medie 10 săptămâni după „recuperarea clinică”, indiferent de cât de gravă a fost infecția inițială.
Studiul preliminar, care nu a fost încă evaluat de colegi, a inclus 71 de persoane care au fost internate în spital și 57 de angajați ai spitalului care aveau boli ușoare. Vârsta medie a fost de 50 de ani și toți participanții au dat test pozitiv pentru COVID-19.
Cercetătorii au analizat o varietate de factori potențiali, inclusiv gravitatea bolii inițiale și condițiile preexistente, inclusiv depresia. Ei au descoperit că nu a făcut nicio diferență dacă un pacient a fost sau nu spitalizat.
Cu toate acestea, au descoperit că femeile, în ciuda faptului că reprezintă puțin peste jumătate din participanți (54 la sută), au reprezentat oboseală persistentă (67 la sută).
Cei cu antecedente anterioare de anxietate sau depresie s-au dovedit a fi mai susceptibili de a avea oboseala permanentă. Autorii au declarat că descoperirile au arătat că este nevoie de mai multă muncă pentru a evalua impactul COVID-19 asupra pacienților pe termen lung.
Descoperirile noastre arată clar că există o povară semnificativă a oboselii post-virale la persoanele cu infecție SARS-CoV-2 după faza acută a bolii COVID-19, au concluzionat ei .
Studiul, care va fi prezentat la Conferința Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase asupra bolii Coronavirus (ECCVID) la sfârșitul acestei luni, a sugerat că cei afectați sunt „demni de studii suplimentare și de intervenții timpurii”.
Pe măsură ce pandemia s-a extins pe întreaga planetă, cea mai mare atenție s-a acordat asupra impactului imediat. Dar a devenit din ce în ce mai clar că virusul poate reverbera mult timp după ce un pacient s-a „recuperat”.
Grupurile de sprijin online din întreaga lume au atras mii de membri care caută ajutor și sfaturi cu privire la boala în curs de desfășurare. În iulie, un studiu al pacienților spitalizați recuperați din Italia a constatat că 87 la sută sufereau de cel puțin un simptom la 60 de zile de la îmbolnăvirea: Oboseala și dificultățile de respirație au fost cele mai frecvente.
Cercetătorii de la King's College din Londra, care se află în spatele unui proiect pe scară largă de urmărire a simptomelor, estimează că una din 10 persoane care utilizează aplicația prezintă în continuare simptome după 30 de zile și unele rămân luni de zile.
Vedem din ce în ce mai multe dovezi ale unui covid cu efecte pe termen lung, iar oboseala este unul dintre efectele secundare raportate frecvent. Acest studiu subliniază că oboseala a fost experimentată atât la pacienții spitalizați, cât și la cei cu forme mai ușoare, a spus Michael Head, de la Universitate din Southampton, comentând cele mai recente cercetări.
Extinderea covidului este motivul pentru care trebuie făcut ceva urgent, chiar și în rândul grupurilor mai tinere de oameni care nu sunt imediat grav bolnavi, se arată în studiul publicat de sciencealert.