Evenimentul Zilei > Actualitate > Războiul zilei în PSD: Abia l-a pus pe liste și își contrazice șeful! Ce va face Ciolacu
Războiul zilei în PSD: Abia l-a pus pe liste și își contrazice șeful! Ce va face Ciolacu

Războiul zilei în PSD: Abia l-a pus pe liste și își contrazice șeful! Ce va face Ciolacu

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a declarat că se vor putea organiza alegeri dacă numărul de cazuri se stabilizează.

Alexandru Rafila susține că în cazul în care numărul de infectări cu Covid-19 se stabilizează și scade treptat am putea organiza alegerile parlamentare stabilite pentru luna decembrie.

De asemenea, reprezentatul OMS al României consideră că în momentul de față un lockdown total nu ar fi cea mai bună variantă pentru țara noastră, întrucât s-ar bloca din nou economia.

„Varianta optimistă în acest moment o să fie legată de intervenții punctuale. Un lockdown total este împovărător din punct de vedere economic și social. Sunt foarte îngrijorat când văd ce se întâmplă în Cehia.

Această creștere s-a întâmplat într-o lună jumate. Am auzit diverse proiecții că situația se va stabiliza, eu cred ca toți ne dorim lucrul acesta. Cred că putem face alegeri dacă numărul de cazuri se va stabiliza şi va începe să scadă”, a precizat Alexandru Rafila, la România TV.

Situația devine din ce în ce mai serioasă

Alexandru Rafila

Legat de numărul de pacienți diagnosticați cu COVID-19, dar și cazurile grave, ce au nevoie de îngrijiri medicale în secțiile de ATI, profesorul Rafila a explicat:

„Să vedem dacă aceste măsuri luate de autorități vor avea un impact real asupra numărului de cazuri și dincolo de statistici, care nu ne spun nimic, ne spun ceva în măsura în care vom fi afectați în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate, atât pentru pacineții infectați, dacă jumătate dintre pacineții dintr-o zi au nevoie de spitalizare, înseamnă deci în fiecare zi aproximativ 2.500 de pacienți, la care se adaugă cei care ajung în ATI.

Situația devine din ce în ce mai serioasă, nu e vorba doar de paturi, ci și de personal medical (…)  Situația e foarte complicată, părerea mea este că în zece zile, maxim două săptămâni, o să vedem dacă putem să discutăm de o continuare a activității într-un mod apropiat de normal, sau vom ajunge iar la o situație limită care ar putea să imită”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Trebuie să urmăm modelul suedez

„Cred ca ar fi bine sa urmam modelul suedez. Suedezii respecta regulile si au cele mai putine cazuri de covid. Cu cat numarul de cazuri e mai mare, cu atat efectul unei masuri de sanatate publica e mai mic.

Avem 500 de cazuri in plus in fiecare saptamana. Cu cat luam masurile mai tarziu, cu atat ele ar fi mai dure si ar dura mai mult. Masura care a lipsit in aceasta vara a fost cea de organizare a sistemului de sanatate publica. Acum sistemul e depasit de situatie”, a mai precizat el.

Își contrazice șeful

În urmă cu două zile, liderul PSDMarcel Ciolacu, acuza că autoritățile folosesc o dublă măsură atunci când vine vorba de criza sanitară pe care o traversează țara noastră. „Eu am auzit o decizie a ministrului învăţământului, care este şi candidată din partea PNL, ca şcolile să se închidă în Bucureşti. Dacă această dublă măsură – închidem şcolile, dar ţinem alegerile – vi se pare una normală, asta este România normală promisă de preşedintele României în campania electorală. Noi aşteptăm promulgarea legii care dă Parlamentului atributul de a stabili data alegerilor”, a spus Ciolacu.

„Este clar că nu pot fi organizate alegeri, dar ei vor face același lucru pe care l-au făcut și cu pensiile. Dacă CCR-ul va da că este constituțional și n-au de ales că tocmai au zis că Parlamentul decide. Ei, totuși, vor ataca la CCR, iar președintele va retrimite la Parlament, în așa fel încât să se ajungă în data de 6 decembrie. Au tot planul făcut, toate au fost pregătite pentru ei”, spunea liderul PSD la începutul lunii.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.