Evenimentul Zilei > Actualitate > Cine câștigă cei mai mulți bani în pandemie? Câteva afaceri au explodat datorită Covid-19
Cine câștigă cei mai mulți bani în pandemie? Câteva afaceri au explodat datorită Covid-19

Cine câștigă cei mai mulți bani în pandemie? Câteva afaceri au explodat datorită Covid-19

Nu toată lumea a avut de suferit din cauza Covid-19. Chiar dacă majoritatea oamenilor au avut peirderi majore pe durata pandemiei, câteva industrii se bucură de o prosperitate neegalată.

Mercer Marsh Benefits a lansat rezultatele studiului Mercer – Total Remuneration Survey, realizat pentru al 5-lea an consecutiv în România. Ediția 2020 a Total Remuneration Survey – România acoperă 408 companii și 114.235 angajați. Luând în considerare condițiile speciale ale anului 2020, Mercer Marsh Benefits a realizat și Mercer Special Survey Romania – un studiu dedicat impactului COVID-19 asupra practicilor companiilor în ceea ce privește compensațiile și beneficiile.

  • PHARMA și IT rămân principalele domenii din România în care veniturile angajaților sunt peste media pieței generale.
  • CLUJ este, pentru al doilea an consecutiv, orașul din România în care angajații sunt cel mai bine plătiți (+10% față de media pieței generale).
  • În 2020, companiile s-au orientat către traininguri, bonusurile pentru recomandări și asigurări de sănătate. Acestea sunt principalele tipuri de beneficii, care au crescut ca pondere în totalul companiilor.
  • 1 din 10 angajatori ia în calcul reduceri de personal în acest an.
  • 15% dintre organizații consideră ca munca de acasă a crescut productivitatea angajaților.

Care sunt domeniile cu cel mai bine plătiți angajați?

Studiul analizează salariul mediu din fiecare sector de activitate pe care îl raportează la nivelul pieței generale. Topul pe domenii este similar, ca ierarhie, cu cel consemnat în anul 2019, dar remarcăm consolidarea pe zona pharma, cu un nivel al remunerațiilor cu 26% peste media pieței.

„Pe lângă faptul că, în acest an, Pharma a fost printre domeniile care au crescut ca volum de business, un aspect particular poziționează această industrie în topul celor mai bine plătite din România: rolurile ocupate de medicii specialiști ridică mult media acestei industrii” explică Ana-Maria Gheorghe, Mercer Marsh Benefits, Talent Information Solution Leader, Romania.

Locul secund în top este ocupat de IT. Angajații din acest domeniu au venituri care depășesc cu 17% media pieței generale. În principal, pozitiile în legătură cu dezvoltarea de software, arhitectură și analiză de sistem, determină acest nivel peste medie.

Cum au evoluat beneficiile acordate de companii, în ultimii 3 ani?

Asigurările private de sănătate, trainingurile și bonusurile pentru recomandări au fost principalele beneficii care au consemnat creșteri  (din perspectiva numărului de companii care le acordă) față de anul 2020, potrivit studiului.

Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania: Anul 2020 este un an atipic și din perspectiva beneficiilor acordate de companii. Odată cu trecerea către work from home, organizațiile s-au reorientat către zona trainingurilor online. 94% dintre cele peste 400 de companii care ne-au transmis date acordă acest tip de beneficiu.

Asigurările private de sănătate își continuă tendința de creștere pentru al 5-lea an consecutiv. Preocuparea companiilor pentru acest beneficiu este firească în actualul context.

În plus, angajatorii au avut la dispoziție noi produse de asigurare, inclusiv cu acoperire COVID-19. Într-un context sanitar critic și în condiții economice dificile, este esențial pentru companii să aleagă implementarea unui program de beneficii optimizat cu sprijinul specialiștilor”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: