Evenimentul Zilei > International > Războiul Rece SUA-China atinge noi culmi din cauza discuțiilor bilaterale. Chinezii spun că americanii vor conflict
Războiul Rece SUA-China atinge noi culmi din cauza discuțiilor bilaterale. Chinezii spun că americanii vor conflict

Războiul Rece SUA-China atinge noi culmi din cauza discuțiilor bilaterale. Chinezii spun că americanii vor conflict

Discuțiile de la Tianjin dintre Wendy Sherman - cea mai înaltă autoritate politică diplomatică care vizitează China de la inaugurarea Administrației Biden- și diplomații chinezi de rang înalt Xie Feng și Wang Yi nu au făcut decât să amplifice tensiunile.

Wendy Sherman le-a trântit chinezilor în față toate nemuilțumirile americane. Numărul doi din Departamentul de Stat, după Blinken, Sherman a cerut mai întâi restabilirea libertăților politice din Hong Kong și apoi a condamnat dur „acțiunile oribile desfășurate în Xinjiang”, unde continuă deportarea a sute de mii de musulmani în tabere de reeducare.

Chinezii, puși la colț de reprezentanta Departamentului de Stat

Argumente și critici nemaiauzite de conducerea chineză, obișnuită să fie tratată cu mănuși. Mai mult, secretarul adjunct de stat a denunțat amenințările chinezești asupra Taiwanului și manevrele militare ale Beijingului din Pacificul de Sud. Au fost, de asemenea, reiterarte acuzațiile, adresate deja Ministerului de Securitate din China, de a fi acoperit atacurile asupra serverelor Microsoft dar și alte infracțiuni digitale efectuate de bande de hackeri din China. „Faptul că ministerul securității ajută infractorii să atace Microsoft și alte companii este o problemă foarte gravă”, a spus Sherman.

Chinezii sunt foc și pară

În fața avalanșei de acuzații, chinezii au luat foc. Ministerul chinez de externe nici măcar nu a mai așteptat sfârșitul întâlnirii dintre Xie Feng și Sherman pentru a distribui un acid comunicat de presă în șase puncte presei în care se explică faptul că o națiune responsabilă pentru genocidul „americanilor nativi” și de felul confuz și dezordonat în care au înfruntat pandemia nu are dreptul să dea lecții Chinei. De asemenea- subliniază declarația- se pare că toată acțiunea guvernului și a societății americane vizează să lovească China. O mentalitate pe care chinezii o resping ca „extrem de înșelătoare și foarte periculoasă”. „Statele Unite vor să-și reafirme sensul național identificând China drept un dușman imaginar, a declarat Xie Feng, lafirmând că , odată ce dezvoltarea Chinei va fi oprită, problemele interne și externe ale Statelor Unite vor fi, rezolvate, permițând Americii să devină din nou mare și să își perpetueze hegemonia ».

Competiția SUA-China a devenit Război Rece în toată legea

După dezastrul duisciuțiilor de la Tianjin, perspectiva unei întâlniri la Veneția între președintele Xi Jinping și Joe Biden, cu ocazia G20, apare foarte îndepărtată. Înfruntarea dintre China și Statele Unite nu mai este o simplă dispută politică și economică, ci un război rece autentic, noteazăIl Giornale.