Evenimentul Zilei > Actualitate > China are de înfruntat o putere reînviată! Japonia se pregătește de războiul viitorului
China are de înfruntat o putere reînviată! Japonia se pregătește de războiul viitorului

China are de înfruntat o putere reînviată! Japonia se pregătește de războiul viitorului

Creșterea puterii militare a Chinei îngrijorează nu nu numai SUA, dar și pe vecinii din Asia. Japonia și-a revizuit strategia de apărare și se pregătește să-și folosească imensa putere tehnologică în domeniul militar.

Analiștii susțin că guvernul de la Tokyo acordă o atenție din ce în ce mai mare spațiului, ciberspațiului și spectrului electromagnetic în ceea ce privește siguranța națională. Astfel, Japonia a înființat o unitate de război electronic, are planuri pentru lansarea mai multot sateliți militari, pregătește hackeri capabili să contracareze atacurile cibernetice și va dezvolta un avion conceput special pentru a bloca radarele inamice.

Schimbare de strategie

De la sfârșitul Războiului Rece, Japonia și-a schimbat treptat strategia de apărare. Până la dezintegrarea Uniunii Sovietice, planificatorii militari de la Tokyo erau îngrijorați de o posibilă invazie a insulei Hokkaido de către forțele Uniunii Sovietice. Planurile lor vizau un război convențional cu tancuri și unități terestre susținute de forțele aeriene și, într-o măsură mai mică, de forțele navale.


UE vrea să trecem pe insecte comestibile! “Delicatesele” vor putea fi vândute în toate restaurantele și supermarketurile


Apoi, japonezii s-au concentrat asupra capacităților maritime și aeriene din insulele care formează sud-vestul Japoniei, unde amenințarea vine din partea dintr-o China expansionismului chinez și a Coreei de Nord.

Guvernul de la Tokyo crește cheltuielile militare

Aceste schimbări s-au accelerat în ultimii ani, iar guvernul japonez acordă o atenție din ce în ce mai mare spațiului cosmic, ciberspațiului și spectrului electromagnetic pentru a contracara mișcările Chinei și Rusiei.


Serviciu de spionaj global pentru prevenirea viitoarelor pandemii! Germania dă o lovitură geostrategică


La sfârșitul lunii decembrie, executivul de la Tokyo a aprobat un buget de apărare de 5,34 miliarde de yeni (51,7 miliarde USD), în creștere cu 1,1% față de anul precedent.

Ministerul Apărării a alocat 119,1 miliarde de yeni pentru măsurile de securitate a spațiului cosmic, cu 30,1 miliarde de yeni alocați pentru evoluțiile din sectorul cibernetic. În cadrul cheltuielilor cu spectrul electromagnetic, aproximativ 2,8 miliarde de yeni vor fi investiți în cercetarea unui nou sistem laser conceput pentru a elimina amenințările aeriene, cum ar fi dronele, cu alte 400 de milioane de yeni pentru dezvoltarea tehnologiei de comunicații 5G de generația următoare.

China, principala amenințare

„Principala preocupare a Japoniei de astăzi este China și disputa teritorială cu care suntem angajați cu privire la insulele Senkaku”, a spus Toshimitsu Shigemura, profesor de relații internaționale la Universitatea Waseda din Tokyo, referindu-se la arhipelagul din Marea Chinei de Est disputat de cele două țări.

„Este important să rețineți că aceste îmbunătățiri care se fac la sistemul de securitatea națională sunt pur defensive, Japonia nu are intenția de a începe un conflict ofensiv”, a declarat Shigemura jurnalișrilor.

„Această dezvoltare și desfășurare a tehnologiei japoneze în domenii precum spațiul este concepută pentru a ne lega mai strâns de SUA prin proiecte și sisteme comune, care ajută la consolidarea tratatului de securitate Japonia-SUA. În acest sens, poate fi văzută ca o dezvoltare politică la fel de mult ca una militară.”

Războiul viitorului

În conformitate cu orientările guvernamentale, Japonia va lansa și să utiliza mai mulți sateliți de colectare a informațiilor și de comunicații pentru propriile forțe, și va dezvolta sisteme cu „capacitatea de a perturba comanda adversarilor , control, comunicații și informații ”.
Planurile prevăd, de asemenea, instruirea personalului și formarea de unități dedicate securității spațiale.

Al doilea domeniu de concentrare este domeniul cibernetic, dat fiind că regimul din Coreea de Nord are mii de hackeri specializați în compromiterea instituțiilor și atacarea infrastructurii de apărare a altor țări.

Pentru a contracara amenințările reprezentate de hackerii străini, Japonia își consolidează sistemele și rețelele de comandă și control, inclusiv dezvoltarea metodelor de limitare și recuperare a daunelor. Japonia dezvoltă, de asemenea, o capacitate ofensivă reactivă în acest domeniu, în cazul în care apare necesitatea.

Al treilea element al abordării revizuite a securității naționale este „asigurarea superiorității în domeniul electromagnetic”.


“Biden a capitulat în fața Iranului!” Rechizitoriu nemilos la adresa președintelui SUA

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE