Evenimentul Zilei > International > Serviciu de spionaj global pentru prevenirea viitoarelor pandemii! Germania dă o lovitură geostrategică
Serviciu de spionaj global pentru prevenirea viitoarelor pandemii! Germania dă o lovitură geostrategică

Serviciu de spionaj global pentru prevenirea viitoarelor pandemii! Germania dă o lovitură geostrategică

Germania va fi sediul viitoarei baze de analiză și prognoză pe care centru a Organizației Mondiale a Sănătății.

E vorba practic de un serviciu de informații, care va identifica potențiali factori de risc și focarele epidemice comparabile cu cele ale Covid-19, pentru ca lumea să fie luată din nou prin surprindere de o nouă pandemie.


Dovada Potopului biblic, găsită pe Everest? Dispută dură între oamenii de știință și teologi


Anunțul a fost făcut de cancelarul german Angela Merkel și de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei conferințe de presă comune.

Serviciul de informații global are implicații tehnologice și politice

OMS a explicat într-o notă că, având în vedere costurile ridicate ale proiectului, alegerea și selecția finanțatorilor este încă în curs. Crearea acestui serviciu comun de informații are, însă, implicații nu numai în ceea ce privește sănătatea, dar și tehnologic și politic.
Utilizarea datelor și capacitățile de analiză și predicție ale celor mai moderne tehnologii s-a dovedit a fi un instrument important în lupta împotriva Covid-19 de la începutul pandemiei.

Noua strategie a OMS se bazează, așadar, pe încercarea de a pune în comun tehnologii avansate, cunoștințe medicale, analiza tendințelor globale pe fronturi politice, economice și sociale și metodologii de informații pentru a crea o structură capabilă să permită țărilor care aderă să obțină o capacitate de prognoză comună a problemelor potențial planetare.

UE vrea să trecem pe insecte comestibile! “Delicatesele” vor putea fi vândute în toate restaurantele și supermarketurile


„Trebuie să identificăm riscurile de pandemie și epidemie cât mai repede posibil, oriunde s-ar produce în lume”, a subliniat ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, într-un discurs menit să explice justificarea noului centru proiectat de OMS și Berlin. „În acest scop, trebuie să consolidăm sistemul global de avertizare timpurie, cu o mai bună colectare a datelor de sănătate și o analiză interdisciplinară a riscurilor”, punând mai multe date în serviciul unor capacități mai bune de prognoză.

Berlinul dă lovitura

Faptul că centrul de informații pandemice va avea sediul în Germania oferă mijloace importante Berlinului în încercarea sa de a-se transforma dintr-o putere pur economică într-un actor geopolitic de vârf în ceea ce privește rolul serviciilor de informații și folosirea tehnologiilor de vârf. Găzduirea sediului unui centru internațional sau a unei organizații multilaterale înseamnă a fi capabil să influențezi direct deciziile, și Germania Angelei Merkel în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii, a „suveranității” asupra datelor care circulă pe teritoriul său și a inovației de frontieră se bazează pe strategiilor europene de autonomie strategică. Confruntat cu posibilele conflicte dintre Washington și Beijing, hub-ul OMS poate relansa Europa în cadrul politicilor de combatere a pandemiilor de astăzi și din viitor, scrie ziarul italian Il Giornale.