Biden, aproape de un nou faliment în politica externă. SUA ar putea "pierde" UE!

Biden, aproape de un nou faliment în politica externă. SUA ar putea "pierde" UE!

Planul președintelui american Joe Biden de a externaliza stabilitatea Europei către Berlin și Paris ar putea deveni extrem de păgubos. Colaborarea dintre Washington și Berlin riscă să devină mult mai anevoioasă după alegerile din Germania.

Lunga domnie a Angelei Merkel se apropie de sfârșit. În septembrie, Germania va alege un nou guvern și un nou lider, Sunt mari șanse ca viitorul guvern german să fie unul de guvern de coaliție, iar ecologiștii germani să aibă un cuvânt greu de spus. Rezultatul va fi un executiv așezat pe un consens fragil și un amestec cel puțin ciudat de priorități interne și externe.

UE se îndepărtează de America lui Biden

Într-un astfel de scenariu, planul președintelui Joe Biden de a externaliza stabilitatea Europei către Berlin și Paris s-ar putea dovedi perdant. Mai mult, n-ar fi exclus să fie nevoie de mult de și mai multă muncă pentru a menține comunitatea transatlantică stabilă într-o eră a concurenței dintre marile putere.

Chiar și în era Merkel, Berlinul s-a străduit să găsească o politică realistă care să blocheze interferențele Chinei în afacerile transatlantice fără a compromite interesele Germaniei. Berlinul este, totuși, cel mai important partener comercial al Chinei. Așa că nu e de mirare că Angela Merkel a fost principalul susținător al Acordului cuprinzător China-UE privind investițiile - un acord controversat căruia i s-au opus atât Statele Unite, cât și mulți lideri din Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luna trecută, comisarul UE pentru comerț a anunțat că ratificarea acordului a fost suspendată după ce China a sancționat ambasadorii, politicienii și academicienii europeni ca răspuns la sancțiunile UE asupra oficialilor din provincia Xinjiang.

Merkel s-a arătat, de asemenea, pasionată de tehnologia chineză 5G, în ciuda preocupărilor legate de securitate venite din partea Statelor Unite. În decembrie anul trecut, guvernul german a introdus un proiect de lege care impunea companiilor implicate în construirea rețelelor 5G să se asigure că echipamentele lor nu sunt utilizate pentru spionaj și terorism.

Germanii au mari interese economice legate de China și Rusia

Între timp, gigantul de transport maritim chinez Cosova este în discuții cu Hamburger Hafen und Logistik AG pentru a prelua o parte minoritară a unuia dintre terminalele din portul Hamburg. E vorba de un contract care are aprobarea guvernului german. Toate aceste interese economice au făcut ca, la ultimul summit al G7, cancelarul Merkel să se opună cu prudență liniei dure cu privire la China pe care o promovează Statele Unite.

Divergențele Angelei Merkel cu americanii nu se limitează la China. Cancelarul a susținut cu tărie finalizarea conductei Nord Stream 2 cu Rusia și și-a arătat interesul pentru producerea în parteneriat a vaccinului rusesc Sputnik V. De asemenea, ea a cerut recent un „contact direct” între Uniunea Europeană și Rusia, măsură respinsă de mai multe națiuni europene.

CDU și SPD vor să colaboreze cu Beijingul, Verzii nu sunt de acord

Chiar și în cadrul partidului Angelei Merkel- CDU- există opinii divergente. Acest lucru a devenit clar în timpul competiției pentru alegerea noului lider al partidului. Fostul europarlamentar Friedrich Merz, un ferm susținător al NATO, a cerut consolidarea relațiilor transatlantice și adoptarea unei politici mai dure față de Beijing. El a obținut cele mai multe voturi în primul tur, dar a fost pâmă la urmă învins. Armin Laschet, câștigătorul competiției interne și candidat cu mari șanse la postul de cancelar, pare să urmeze linia Merkel. „Susțin strategia guvernului pentru China”, a declarat el recent pentru Financial Times. „Trebuie să vorbim despre preocupările noastre (cu privire la drepturile omului), dar nu este nevoie să ne îndreptăm politica împotriva Chinei.” De asemenea, într-o conferință organizată de Bundesverband der Deutschen Industrie, Laschet a precizat că dorește o abordare mai blândă față de Rusia.

Partidul Social Democrat este, de asemenea, pro-chinez. Candidatul său la cancelarie, Olaf Scholz, este actualul vicecancelar și ministru de finanțe. El este în favoarea cooperării cu Beijingul în ceea ce privește economia digitală. Un alt membru important al SPD, actualul ministru de externe Heiko Maas, a declarat recent: „În UE, am descris China ca fiind un partener, un concurent și un rival sistemic în același timp. În toate aceste trei dimensiuni avem nevoie de canale de comunicare puternice și durabile cu Beijingul. Decuplarea este calea greșită. ”

Unele partide de opoziție ar putea promova o politică mai pe placul lui Biden. la Candidata Verzilor la postul de cancelar - Annalena Baerbock - a cerut sporirea presiunilor asupra Rusiei și s-a opus conductei Nord Stream 2. Ea este, de asemenea, un critic dur al regimului de la Beijingului. Liderii Partidului Liber Democrat au afișat și ei poziții dure față de Beijing.

Alegerile din Germania au mari implicații geopolitice

Implicațiile geopolitice ale viitoarelor alegeri federale sunt sub semnul întrebării în acest moment. Cele mai probabile scenarii sunt: ​​fie o mare coaliție formată din CDU, Verzi și Partidul Social Democrat, fie o mare coaliție formată din CDU, Verzi și Partidul Democrat Liber. Al doilea scenariu ar putea conduce la schimbări importante ale politicii externe germane, în special în ceea ce privește China și Rusia - producând un amestec ciudat de aliniere și discordie cu SUA.

Ambele guverne se vor alinia probabil la decizia Statelor Unite de a se întoarce în acordul cu Iranul. Acesta este un punct comun, care nu este, însă, de natură să ajute niciunul dintre guverne. În culise, mulți recunosc că acordul cu Iranul nu va reuși să-l împiedice să obțină arme nucleare. Speranța este că acordul va oferi aliaților timp pentru a dezvolta alternative.

Realitatea este că, pe lângă faptul că nu își rezolvă problema Iranului, Statele Unite vor fi frustrate în externalizarea solidarității transatlantice către ceea ce va fi, în cel mai bun caz, o conducere germană ambivalentă. Washingtonul nu-și va vedea aliații occidentali dornici să împiedice influența Beijingului și nici luptând să contracareze manevrele Moscovei.

Privind adevărul în față, Washingtonul nu se va mai putea baza pe Berlin mult timp de aici înainte. Drept urmare, mai degrabă decât să se detașeze de europeni, administrația Biden ar face bine să lucreze serios în Europa, dacă nu vrea să piardă teren în fața Beijingului, Moscovei și Teheranului, scrie ziaristul italian Stefano Graziosi pe site-ulnationalinterest.org.