Umilința supremă pentru Angela Merkel: "Este cel mai supraevaluat politician"

Umilința supremă pentru Angela Merkel: "Este cel mai supraevaluat politician" esursa foto. EVZ

În viața oricărui conducător vine o vreme în care laudele încep să pălească, iar oamenii încep să spună că n-ar fi fost chiar atât de grozav. Chiar dimpotrivă. E și cazul Angelei Merkel care suferă acum, pe final de carieră politică, o umilință teribilă din partea unuia dintre cei mai  influenți jurnaliști ai lumii

Wolfgang Munchau este unul dintre cei mai influenți comentatorii pe care i-a avut vreodată prestigioasa publicație Financial Times: E un jurnalist care știe multe grație conexiunilor pe care le are atât în mediile academice, cât și politice. Tocmai de aceea, rechizitoriul pe care îl face Angelei Merkel va afecta modul în care istoricii viitorului se vor raporta la cancelarul german

Merkel, lider al lumii occidentale?

"Cel mai absurd lucru despre care s-a spus vreodată despre ea a fost că ar fi un lider al lumii occidentale. Săptămâna trecută, nu a fost nici măcar o lideră a UE când a eșuat în încercarea de a determina alți șefi de guvern să accepte reluarea diplomației la nivel înalt cu Vladimir Putin.

Merkel și Emmanuel Macron au fost supărați pentru că Biden a vorbit mai întâi cu Putin. La fel ca niște copii aflați într-un loc de joacă, nu au vrut să fie lăsați pe afară. Și nu s-au gândit niciun minut ce impact ar avea acest lucru, în special asupra statelor baltice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toomas Hendrik Ilves, fost președinte al Estoniei, a acuzat-o pe Merkel că îi tratează pe compatrioți săi ca pe sub -oamenii sin Statele tampon din est (Ost-Untermenschen din Zwischenländer).. La rândul său, Gustav Gressel de la Consiliul European pentru Relații Externe a scris că Merkel și-a distrus moștenirea în numai 24 de ore. Cred că este mai rău de atât. Tot ce s-a întâmplat a fost că a fost dezvăluit un politician nestrategic. Nu a fost niciodată mai, numai că,

de data aceasta, au văzut-o mai mulți oameni", scrie Wolfgang Munchau.

Din greșeală în greșeală

De altfel, jurnalistul spune că multe dintre lucrurile care nu merg în Germania și în UE sunt din vina deciziilor cancelarului german.

"În 2011, ea a reacționat la accidentul nuclear de la Fukushima, scoțând  din priză energia nucleară germană. Această decizie fatală a fost un dezastru la atât de multe niveluri: Germania a ajuns să depindă excesiv de gazul și petrolul rusesc și de Nord Stream 2; iar acest lucru a dat naștere unui sentiment de trădare în statele baltice, Polonia și Ucraina. În acest proces, ea a reușit să aducă daune relațiilor transatlantice, care abia acum sunt reparate.

Când a izbucnit criza financiară globală în 2008, ea a insistat ca fiecare stat membru să aibă grijă de propriile bănci. În 2012, ea a exclus categoric eurobondurile. Zona euro s-ar fi putut prăbuși în acel an, dacă nu ar fi fost intervenția lui Mario Draghi. (...)

Decizia ei de a deschide granița pentru refugiați nu a fost o alegere strategică, ci un act executiv spontan. Ea nu s-a consultat cu partenerii coaliției și nici cu alte state membre ale UE. În toți cei 16 ani de cancelar, ea nu a ales niciodată o bătălie strategică, nu a încercat niciodată să caute majorități acolo unde nu existau. Singurul scop al Merkel era Merkel.

Moștenirea durabilă a lui Merkel pentru UE va fi recunoașterea faptului că autonomia strategică a fost încercată și că a eșuat. Nici Merkel, nici Macron nu au asigurat conducerea strategică. Dacă te uiți la câmpul potențialilor succesori, nu văd nicio schimbare la orizont. Succesul viitor al UE va depinde în mod critic de depășirea iluziei conducerii franco-germane. Orice discuție privind autonomia strategică ar trebui să înceapă cu strategia și nu cu cine ajunge să stea pe scaun sau pe canapea, așa cum se face astăzi", scrie Munchau.

Întrebări fără răspuns

Comentatorul e convins că istoria nu o va așeza pe Merkel pe un soclu. " Cănd (Era Merkel) se va termina, oamenii vor pune întrebările incomode pe care nu le-au pus în acești ani: de ce o țară bogată precum Germania nu a reușit să investească în noi tehnologii? De ce a refuzat să pună baze solide pentru zona euro? De ce a făcut afaceri cu Putin și și-a făcut țara dependentă de resursele naturale ale Rusiei? De ce a fost de acord cu obiectivele privind schimbările climatice și apoi nu a reușit să le pună în aplicare?". Concluzia materialului scris de Wolfgang Munchau oe site-ul eurointelligence.com este devastatoare: "Am concluzionat cu mult timp în urmă că Merkel este cel mai supraevaluat lider politic al timpului nostru. Săptămâna trecută și alți  oameni au început să vadă și asta".