Război în Israel, ziua 186. Benjamin Netanyahu nu cedează. IDF va intra în Rafah. SUA cer explicații

Război în Israel, ziua 186. Benjamin Netanyahu nu cedează. IDF va intra în Rafah. SUA cer explicații Sursa foto: X (Twitter)

Bill Burns, directorul CIA a înaintat autorităților din Israel un nou plan de încetare a focului în Gaza și eliberare a ostaticilor israelieni ținuți captivi de Hamas. Gruparea teroristă a respins ultima propunere a guvernului condus de Benajamin Netanyahu. Militanții islamiști au precizat că planul nu îndeplinește pe deplin cerințele exprimate de teroriști.

Benjamin Netanyahu nu cedează. IDF va intra în Rafah

De la Tel-Aviv, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat fără echivoc că „nicio forță din lume” va sta în calea IDF-ului să intre în Rafah, un oraș din Gaza unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni.

Forțele armate ale Israelului bănuiesc că în localitatea amintită se ascund mai multe unități Hamas. Benjamin Netanyahu a declarat anterior că a fost stabilit calendarul pentru o ofensivă terestră, dar nu a dezvăluit data.

Între timp angajații din sistemul medical au exhumat primele cadavre din gropile comune din interior și din jurul spitalului Al-Shifa. Forțele israelieni ar fi ucis sute de civili nevinovați și le-au lăsat cadavrele să se descompună în stradă, susțin autoritățile palestiniene.

Ne puteți urmări și pe Google News
Benjamin Netanyahu anunță o nouă fază a răboiului

Sursa foto: Twitter

Noi negocieri Israel-SUA

De la Washington, secretarul de stat Antony Blinken acuză regimul condus de Benjamin Netanyahu. Diplomatul este nemulțumit pentru că Isrelul nu a informat Casa Albă, referitor la data invaziei în Rafah. Cu toate acestea este foarte probabil ca administrația Biden să se întâlnească pentru noi negocieri cu oficialii din Israel.

„Președintele a fost foarte clar cu privire la preocupările noastre. Preocupările noastre profunde cu privire la capacitatea Israelului de a muta civilii din calea pericolului, de a avea grijă de ei odată ce sunt în afara pericolului și de a avea orice fel de operațiune militară majoră care să nu facă rău cu adevărat civililor, copiilor, femeilor, bărbaților", a declarat Blinken în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit CNN la conferință a participat și ministrul britanic de externe David Cameron.

Zeci de mii de israelieni protestează împotriva lui Netanyahu

Sursă foto: Arhiva EvZ

Benjamin Netanyahu a autorizat incursiunea în Rafah. Nu a indicat data precisă

În ceea ce privește momentul unei posibile operațiuni la Rafah, Blinken a declarat că nu se așteaptă ca "nicio acțiune să fie întreprinsă" înainte de discuțiile SUA cu Israelul pe tema Rafah, de săptămâna viitoare.

Secretarul de stat american a mai precizat că SUA și Israel negociază pentru o alternativă la incursiunea în orașul sudic din Gaza. O alternativă care să nu pună în pericol civilii nevinovați. Luni, 08 martie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a autorizat incursiunea în Rafah. Dar nu a indicat o dată precisă în acest sens.

Cât despre ajutoarele care sosesc în enclavă, Antony Blinken a precizat că au au fost autorizate 400 de camioane cu ajutoare. „Dar ceea ce contează sunt rezultatele și rezultatele susținute, iar acest lucru este ceea ce vom analiza foarte atent în zilele următoare", a adăugat Blinken.