Evenimentul Zilei > Politica > Raluca Turcan reacție după decizia CCR. Cu cât va crește punctul de pensie
Raluca Turcan reacție după decizia CCR. Cu cât va crește punctul de pensie

Raluca Turcan reacție după decizia CCR. Cu cât va crește punctul de pensie

Raluca Turcan susține că anul acesta, în bugetul propus de Ministerul Finanțelor, este prevăzut ca punctul de pensie să fie majorat cu indicele de inflație. Ministrul a comentat decizia CCR cu privire la creșterea pensiilor cu 40%.

Ministrul Raluca Turcan susține că, anul acesta, este prevăzut ca punctul de pensie să crească cu indicele de inflație. Majorarea a fost propusă în proiectul de buget transmis către Ministerul Finanțelor Publice.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a comentat decizia CCR conform căreia legea de majorare a pensiilor cu 40% este constituțională. CCR a respins sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie. Judecătorii constituționali au stabilit că actul normativ este constituțional și poate fi pus în aplicare.

„Parlamentul, după decizia CCR, se va pronunța cu privire la ceea ce este de făcut pe viitor. Când vine vorba de pensii, cel mai important lucru pe care trebuie să-l asigurăm este plata lor, sustenabilitatea sistemului. E important să respectăm echitatea și contributivitatea. În prezent avem buget alocat pentru pensii. Anul acesta, în bugetul pe care l-am trimis la MF am prevăzut ca măcar indexarea cu rata inflației să se facă”, a declarat Raluca Turcan.

CCR s-a pronunțat, miercuri, cu privire la sesizările Guvernului pe tema legii de aprobare a rectificării bugetului de stat. Judecătorii Curții au decis că majorarea punctului de pensie cu 40% este constituțională, iar legea poate fi pusă în aplicare.

Raluca Turcan anunță că punctul de pensie va fi indexat cu inflația

Decizia CCR care dă undă verde majorării pensiilor are șanse mici de a fi pusă în practică. Punerea în aplicare a legii va fi, cel mai probabil, amânată. Executivul are la dispoziție, mai multe pârghii prin care să realizeze acest lucru, mai ales că deține și majoritatea în Parlament.

Guvernul și-a exprimat intenția de a majora pensiile, în anul 2021, cu 8%, apreciind că acest procent nu va impacta foarte mult bugetul de stat.

În octombrie, Executivul a sesizat CCR arătând că Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei bugetului consolidat. Guvernul susţinea că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor şi studiilor de impact. Potrivit sesizării, parlamentarii nu au identificat sursele de finanţare pentru majorările propuse.