Evenimentul ZileiSocialRaluca Turcan a decis! Măsura care vizează zeci de mii de români. Ce bani se pun la bătaie

Raluca Turcan a decis! Măsura care vizează zeci de mii de români. Ce bani se pun la bătaie

Raluca Turcan a decis! Măsura care vizează zeci de mii de români. Ce bani se pun la bătaie
Măsurile active aplicate anul trecut, precum șomajul tehnic sau programul de lucru part-time, urmează să fie prelungite, susține Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Raluca Turcan oferă informații de ultimă oră despre șomajul tehnic.  Marți, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a avut o discuție cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și ai HoReCa.

În urma întrevederii, ministrul Muncii a anunțat că Măsurile active aplicate anul trecut, precum șomajul tehnic sau programul de lucru part-time, urmează să fie prelungite.

„Discuţiile pe care le-am avut astăzi cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi cu cei ai industriei HoReCa au vizat, în principal, eficienţa şi modul de aplicare a măsurilor de sprijin dedicate sectoarelor de activitate cele mai afectate de pandemie.

Am apreciat la partenerii mei de dialog atât propunerile exprimate, cât şi disponibilitatea de a transforma întâlnirile noastre într-un mod curent de lucru, de a împărtăşi informaţii, analize şi puncte de vedere din domeniile noastre comune de interes”, a scris Raluca Turcan, pe pagina de Facebook.

Timpul redus de lucru (kurzarbeit) se va aplica pe toată perioada stării de alertă şi pe o perioadă de până la 3 luni după. Până în decembrie anul trecut, de această măsură au beneficiat peste 11.000 de angajaţi doar din sectorul HoReCa şi au fost plătite 10,4 milioane de lei.

Raluca Turcan a decis: șomajul tehnic va fi acordat pe toată perioada în care activitatea este suspendată

Ba mai mult, şomajul tehnic va fi acordat pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021. Pentru această măsură au fost achitate până acum 4,22 miliarde de lei pentru 1,2 milioane de beneficiari.

Pe lângă asta, statul va suporta 50% din salariul angajatului (nu mai mult de 2.500 lei) pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 şi 29 de ani.

„În aceste două categorii avem deja peste 8.600 de beneficiari şi peste 253 de milioane de lei plăţi efectuate, iar măsura se va aplica până la 1 septembrie 2021”, a notat Turcan.

De asemenea, vor fi acordate zile libere plătite pentru părinţi şi pe perioada cursurilor online până la finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021. De această prevedere au beneficiat în trecut peste 115.000 de părinţi.

„În ceea ce priveşte sectorul HoReCa, aceste măsuri au venit în completarea celor fiscal-bugetare menite să susţină activitatea companiilor pe perioada pandemiei, tocmai pentru că a fost unul dintre domeniile cu cele mai mari restricţii în ultimul an”, a mai scris ministrul Muncii.


Accesează: