Val de șomaj! Sute de mii de români, fără loc de muncă. Pandemia scade șansele de angajare

Val de șomaj! Sute de mii de români, fără loc de muncă. Pandemia scade șansele de angajare

Situație gravă pe piața muncii, din cauza pandemiei. Sute de mii de români nu își găsesc de lucru

Situație alarmantă pe piața muncii din România. Din cauza pandemiei, mulți angajatori preferă lucrul de la distanță. Cei mai afectați sunt meseriașii, muncitorii din diferite domenii de activitate care nu pot lucra de la distanță.

Pandemia i-a lăsat pe mulți români fără serviciu. Peste 1,6 milioane de contracte de muncă au încetat din martie până acum, după cum reiese din statisticile oficiale. Acum sunt de trei ori mai puține oportunități de angajare față de alți ani.

Criza sanitară a afectat serios piaţa forţei de muncă. Pentru mulți români care au rămas şomeri sau care vor să înceapă o altă meserie este o adevărată provocare să găsească un loc de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oferta este limitată, iar mulți angajatori cer lucrul la distanţă și competenţe digitale. La târgurile de profil sunt de trei ori mai puține oportunități de angajare faţă de alți ani.

„În prezent, sunt peste 200.000 de contracte de muncă suspendate, arată cele mai recente date ale Inspecției Muncii. Cele mai multe sunt în domenii în care nu se poate lucra de la distanță”, transmite TVR.

Cel mai mare târg de locuri de muncă, organizat de obicei la Sala Palatului, s-a mutat pe internet. Dar și aici oferta e mai mică decât în alți ani.

Mulți angajatori au renunțat la acordarea unor beneficii extra-salariale, precum voucherele. În evidențele statului sunt peste 280.000 de șomeri, majoritatea din mediul rural.

Bărbații, mai afectați decât femeile

Șomajul în rândul bărbaților crește mult mai puternic. La femei rata e la 4,5%, în timp ce la bărbați este de 6,1%.

În mod tradițional este o diferență, însă acum se accentuează, ceea ce poate indica că sunt afectate mai puternic industrii cu pondere mai mare a angajaților bărbați: construcții, sector energetic, segmente de manufacturier.

Majoritatea  economiștilor văd un șomaj care se poate duce doar puțin peste 7%. Cu trecerea timpului și cu înrăutățirea activității în unele industrii, vor dispărea șomeri din baza de raportare.

Șomajul BIM presupune oameni fără lucru și activi în căutarea unui loc de  muncă.

Când piața muncii nu este ofertantă, în special tinerii care mai stau cu părinții nu vor mai căuta loc de muncă, pentru că știu că nu vor găsi. Vor aștepta pe tușă schimbări. Atunci dispar din statistici, intră în șomajul structural și rata de ocupare se reduce. Se modifică baza, se modifică și rezultatul.

Prin HORECA, acolo unde sunt mulți tineri, sau prin retail, pe la tot felul de magazine, se va vedea acest fenomen. Șomajul se reduce și în acest fel, transmite Digi24.

Vreţi locuri de muncă în ţară sau străinătate? Vă spunem de unde le puteţi obţine

Vești proaste pentru românii care intră în șomaj: ”Nu mai primesc…”