Evenimentul Zilei > Economie > Vești bune! Rata șomajului din România a scăzut, în luna august, în ciuda pandemiei
Vești bune! Rata șomajului din România a scăzut, în luna august, în ciuda pandemiei

Vești bune! Rata șomajului din România a scăzut, în luna august, în ciuda pandemiei

Datele oferite de cei de la INS ofer concluzii neașteptate pentru contextul economic.

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că rata şomajului în România a scăzut la 5,3% în luna august a acestui an, fiind cu 0,1 puncte procentuale mai mică faţă de cea înregistrată în luna precedentă. Conform sursei citate, rata şomajului la bărbaţi este cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât la femei.

„Pe fondul reluării treptate a activităţilor, prin relaxarea eşalonată a restricţiilor impuse populaţiei în scop preventiv, în contextul pandemiei Covid-19, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna august a anului 2020 s-a redus la 479.000 de persoane, faţă de 484.000 de persoane în luna precedentă, deşi rămâne cu mult peste valoarea înregistrată în aceeaşi lună a anului precedent (347.000 persoane)”, precizează cei de la Institutul Național de Statistică.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,9% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,5% în cazul celor de sex feminin).

Indemnizația nu crește

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna august 2020 (4,6% în cazul bărbaţilor şi 3,6% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 73,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august 2020.

În luna septembrie, reprezentanții Blocului Național Sindical au cerut majorarea indemnizației de șomaj, în cadrul unor discuții avute cu reprezentanții Guvernului condus de Ludovic Orban. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a refuzat această solicitare și a transmis un mesaj pe Facebook.

„Astăzi, când sunt întrebată despre creşterea cuantumului indemnizaţiei de şomaj, spun că nu ar fi prima prioritate. Ştiu că este nevoie de sprijin pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă, dar sunt tentată să îi ajut să fie cât mai puţin dependenţi de indemnizaţia de şomaj. Mai degrabă, aş susţine recalificarea lor imediată, i-aş susţine cu tot ceea ce trebuie pentru a-şi găsi, în cel mai scurt timp, un loc de muncă. Oamenii trebuie să fie în activitate”, spunea ministrul.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: