Gabriela Firea, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al PSD, susține că nu există nicio justificare pentru închiderea tuturor unităţilor de învăţământ, „doar pentru că au apărut câteva cazuri”.

„O măsură injustă pentru toţi elevii și profesorii”

„Un subiect pe care l-am discutat în cadrul Comitetului Politic Naţional este această situaţie singulară la nivel european şi aberantă, spun eu, cu privire la închiderea şcolilor în Capitală.

Aşa cum ştiţi, s-a luat această măsură de închidere a unităţilor de învăţământ, o măsură injustă pentru toţi elevii, pentru toţi profesorii. De exemplu, în Europa, doar în România şi Lituania sunt şcolile închise.

Care este motivul pentru care în şcoli din Capitală în care nu a fost niciun caz sau poate un caz două să fie oprite cursurile?

Nu există nicio justificare absolut deloc şi solicităm noului prefect al Capitalei să redeschidă şcolile din Capitală”, a precizat Firea.

Gabriela Firea acuză Guvernul pentru măsurile luate

Potrivit Gabrielei Firea, elevii şi profesorii trebuie testaţi acolo unde se constată un focar de infectare, iar măsura închiderii școlilor este una extremă.

„Ce este de făcut? Ceea ce face toată Europa: să fie testaţi elevii, să fie testaţi profesorii şi acolo unde se constată un focar, doar acolo, se poate închide o clasă sau se pot închide mai multe clase sau poate, in extremis, o şcoală, dar nu să iei o măsură atât de radicală, atât de nedreaptă şi de neexplicat de a închide toate unităţile de învăţământ dintr-un oraş cum este Bucureşti, un oraş atât de mare, doar pentru că aşa vrea Guvernul”, a adăugat Firea.

Care sunt soluțiile promovate de PSD

Firea a spus că vorbeşte în fiecare zi cu zeci de familii şi toată lumea este îngrijorată în legătură cu copiii, menţionând că „nu se poate compara învăţământul tradiţional, în clasă, cu învăţământul online”.

„Copiii sunt afectaţi emoţional, nu mai socializează. (…) Sub nicio formă calitatea învăţământului şi calitatea educaţiei nu este aceeaşi în online.

Asta o spun specialiştii, nu afirmăm doar noi. Sunt, de asemenea, multe familii în care copiii sunt supravegheaţi de bunici, iar aceştia nu sunt familiarizaţi cu toată metodologia online, este şi normal să se întâmple aşa.

În plus, costurile pentru părinţii care rămân acasă cu copiii lor sunt foarte mari, dar văd că acest lucru nu îngrijorează Guvernul.

De aceea, venim cu câteva soluţii concrete. Deci, propunerile noastre, propunerile PSD sunt următoarele: să se aplice programul care a fost iniţiat deja de mine, ca primar general, şi avem totul pregătit, atât aparatură de testare, cât şi teste şi personal calificat.

Să fie testaţi elevii, profesorii, dacă este nevoie şi părinţii. Atunci când apare un caz, să se izoleze doar acele situaţii epidemiologice care apar. Iar şcolile să rămână deschise.

Este aberant ce se întâmplă acum, şi anume să închizi toate unităţile de învăţământ doar pentru că au apărut câteva cazuri”, a mai spus Firea.

Ea a adăugat că realitatea se poate afla doar prin testarea masivă a elevilor, a cadrelor didactice şi a personalului auxiliary, potrivit agerpres.ro