Pericol în Capitală. O clădire monument istoric s-a părăbușit. Salvatorii au intervenit de urgență

Pericol în Capitală. O clădire monument istoric s-a părăbușit. Salvatorii au intervenit de urgență

O clădire încadrată în categoria monument istoric, din București s-a prăbuşit parţial, miercuri seara. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov anunță că aceasta se aflată pe strada Iuliu Barasch din Capitală.

 

Potrivit sursei citate, au fost evacuaţi şase locatari din corpul de clădire învecinat, care estelipit de clădirea prăbuşită.

Zona a fost balizată. Nu sunt persoane rănite, precizează ISUBIF.

Ne puteți urmări și pe Google News

La faţa locului acţionează Detaşamentul Special de Salvatori şi o autospecială.

Pe lista monumentelor istorice din Capitală se află peste 2.000 de clădiri, ce însumează în jur de 900.000 de metri pătrați. O parte dintre acestea sunt renovate sau în curs de renovare.

Monumentele istorice sunt bunuri imobile, construcţii şi terenuri situate pe teritoriul României (sau în afara graniţelor, proprietăţi ale statului român), semnificative pentru istoria, cultura şi civilizaţia naţională şi universală.Ele sunt parte din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege.

Criteriile pentru ca o construcţie să fie declarată monument istoric?

Principalele criterii pentru ca o construcţie să fie declarată monument istoric sunt: vechimea, raritatea într-o localitate, zonă sau regiune reprezentativitatea pentru un stil, un curent artistic, o perioadă istorică, valoarea memorială - legată de personalităţi, evenimente sau momente din istorie, valoarea de mărturie

Vechimea - să fie de 50 de ani sau mai mult (deşi pot fi alese şi construcţii mai noi dacă au o valoare execepţională). Cu cât e mai veche, cu atât este mai valoroasă pentru că pe măsura trecerii timpului s-au păstrat puţine construcţii similare din aceeaşi perioadă.

Calitatea de monument istoric este comisia Naţională a Monumentelor Istorice.