Evenimentul Zilei > Actualitate > Proteste pro și contra COVID în Dusseldorf. Germanii s-au săturat, autoritățile anunță noi restricții
Proteste pro și contra COVID în Dusseldorf. Germanii s-au săturat, autoritățile anunță noi restricții

Proteste pro și contra COVID în Dusseldorf. Germanii s-au săturat, autoritățile anunță noi restricții

Mai multe sute de manifestanți împotriva măsurilor de combatere a coronavirusului, din orașul german Dusseldorf, s-au confruntat cu o contramanifestație.

Mai multe sute de persoane, susţinători ai mişcării Querdenken (gândire laterală) s-au strâns în centrul orașului Dussledorf, landul Renania de Nord, din Germania, pentru la un protest împotriva a ceea ce ei spun că este o „minciună a măştii”.

În replică la protestul celor care se opun purtării măștii și a celorlalte restrcții impuse de autorități a fost organizată o contramanifestație. La aceasta au participat reprezentanți ai Bisericii, membri ai sindicatelor, lucrători din domeniul sanitar precum și activiști împotriva rasismului. Aceștia au mărșăluit pe străzile orașului.

Între timp, landul Bavaria din sudul Germaniei a anunţat o înăsprire a restricţiilor pentru a limita răspândirea coronavirusului, cu o uşoară relaxare a regulilor prevăzută în timpul sărbătorilor. În această regiune au fost înregistrate, până în prezent cel mai mare număr de decese provocate de noul coronavirus. Oficialii din Bavaria au anunţat că vor impune o carantină mai dură, care va intra în vigoare de miercuri 9 decembrie până pe 5 ianuarie, după cum informează DPA şi Reuters.

Ce prevăd noile restricții

Restricțiile vor fi relaxate pentru Crăciun, dar nu şi pentru celebrările de Anul Nou. Conform noilor restricții, locuitorii din Bavaria îşi vor putea părăsi casele doar cu un motiv întemeiat, a precizat premierul acestui land, Markus Soeder. Bavaria se numără printre statele germane cu cel mai mare număr de infecţii noi, 175 la 100 000 de locuitori pe parcursul a şapte zile. Landul estic Saxonia se află în fruntea listei cu 301, urmat de Berlin cu 182.

În timp ce Germania a adus pandemia sub control în lunile martie şi aprilie, acum se confruntă cu un al doilea val mai ucigaş de infectări cu noul coronavirus. Drept urmare, au fost închise restaurantele şi barurile, iar întrunirile publice au fost limitate. În timp ce infecţiile zilnice s-au mai redus, totuși, numărul cazurilor a stagnat la un nivel ridicat, iar Germania a raportat cel mai mare număr de morţi de coronavirus într-o singură zi, miercuri.

Cancelarul Angel Merkel şi liderii landurilor au convenit să extindă măsurile restrictive naţionale, care includ limitarea adunărilor private la cinci persoane din două familii, până pe 10 ianuarie.