Evenimentul Zilei > International > „Proiectul WoW”: Facebook oficializează Discriminarea bărbaților albi
„Proiectul WoW”: Facebook oficializează Discriminarea bărbaților albi

„Proiectul WoW”: Facebook oficializează Discriminarea bărbaților albi

Facebook va urmări și cenzura în mai mare măsură discursul dușmănos la adresa a americanilor afro, musulmani, metiși, evrei și LGBT decât discursul dușmănos la adresa americanilor albi.

„Proiectul WoW” dorește să detecteze automat discursurile dușmănoase, care sunt „cele mai rele”, potrivit unor documente interne ale Facebook obținute de Washington Post.

Proiectul va reorganiza sistemul de moderare automatizată al rețelei sociale pentru o detectare mai eficientă a afirmațiilor dușmănoase la adresa minorităților.

Sistemul de moderare al Facebook va acorda de acum prioritate eliminării anumitor postări dușmănoase în raport cu altele, prin atribuirea unor scor digital bazat pe cât de nocive sunt ele percepute, scrie ziarul american.

„Bărbații sunt porci” nu e grav

De exemplu, afirmația „homosexualii sunt dezgustători” va avea o prioritate mai mare de retragere decât „bărbații sunt niște porci”, explică Washington Post.

Comentariile dușmănoase despre „albi”, „bărbați” și „americani” vor fi de acum considerate „puțin sensibile” de către tehnologia Facebook, ceea ce înseamnă că există o probabilitate mai mică de a fi eliminate automat.

Comentariile la adresa acestor grupuri vor continua să fie considerate „discurs dușmănos” și pot fi raportate administratorilor Facebook, dar vor beneficia de o atenție secundară.

Lipsa unei prioritizări a „discursului dușmănos” la adresa anumitor grupuri a dus în trecut la o reducere cu 10.000 a numărului de postări eliminate pe zi.

Trump e de vină

Prin urmare, discriminarea duce la creșterea productivității cenzurii pe Facebook.

Măsura luată de platforma socială este efectul unei revolte a angajaților companiei, care s-ar fi declarat indignați de anumite comentarii făcute de președintele Donald Trump în timpul protestelor violente organizate după moartea lui George Floyd.

În timp ce americanii albi erau agresați și uciși pe străzi de Black Lives Matter și magazinele lor erau sparte și jefuite, funcționarii indignați de la Facebook au considerat că Trump a făcut afirmații „dezbinatoare”, care nu au fost cenzurate.

În luna iulie, Facebook s-a confruntat cu un boicot al clienților din domeniul publicității cu scopul de a presa rețeaua să adopte politici mai agresive de cenzură.

Platforma a promis atunci că își va revizui reglementările interne. De asemenea, a promis să dovedească și mai multă „diversitate” în ce privește angajările sau reprezentarea minorităților în echipele de conducere.