Evenimentul Zilei > Politica > Proiectul de desființare a Secției Speciale este în Parlament. Cîțu nu crede că legea va suferi modificări substanțiale
Proiectul de desființare a Secției Speciale este în Parlament. Cîțu nu crede că legea va suferi modificări substanțiale

Proiectul de desființare a Secției Speciale este în Parlament. Cîțu nu crede că legea va suferi modificări substanțiale

Proiectul de lege de desființare a Secției Speciale a ajuns în Parlament, iar Florin Cîțu susține că actul normativ nu va fi modificat substanțial în urma dezbaterilor.

Proiectul de desființare a Secției Speciale este în Parlament.

Legea de desființare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va fi adoptată într-o formă apropiată de inițiativa Guvernului. Informația a fost prezentată de premierul Florin Cîțu.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, după ședinția de guvern, că are semnale în acest sens. Proiectul legislativ privind desființarea SIIJ urmează să fie adoptat, de cătreParlament, într-o formă apropiată celei aprobate de către Guvern.

„Noi am aprobat o variantă în guvern. Și ca de fiecare dată eu aş prefera ca varianta care trece în Parlamentul României să fie cât mai aproape de ce am aprobat noi în şedinţa de guvern. Mâine înţeleg că sunt mai multe dezbateri şi la Senat. Și vom vedea care sunt concluziile”, a declarat Florin Cîțu.

Proiectul de desființare a Secției Speciale este în Parlament

Potrivit spuselor sale, din semnalele pe care le are, Parlamentul nu va modifica substantial proiectul de lege privind desființarea SIIJ.

„Semnalele pe care le am sunt că va trece proiectul de lege şi în Parlamentul României. Cât mai aproape de ceea ce a fost aprobat în şedinţa de guvern. Dar vom vedea mâine după dezbaterile din comisii”, a arătat Florin Cîţu.

Premierul a vorbit la finalul ședinței de guvern de miercuri, în cadrul declarației de presă săptămânale.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că a existat o discuţie la nivelul coaliţiei de guvernare. Tema discuției a fost legată de desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Acesta este un angajament pe care PNL și USR-PLUS l-au luat în campania electorală.

CSM a dat aviz negativ proiectului

Odată ce a ajuns în Parlament, proiectul de lege urmează să fie dezbătut în cadrul grupului de lucru specializat. Aici inițiativa de desființare a SIIJ va căpăta forma finală ce va fi supusă aprobării parlamentarilor.

Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii CSM s-au arătat nemulțumiți că din forma inițială a textului de lege lipsesc o serie de garanții pentru magistrați.

Astfel, începerea urmăririi penale a magistraților era condiționată de avizul procurorului general. În plus, procurorii și judecătorii puteau fi trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM.