Prognoza meteo pentru weekend! Vești proaste de la ANM. Ploi, vânt puternic şi ninsori. Zonele cele mai afectate

Prognoza meteo pentru weekend! Vești proaste de la ANM. Ploi, vânt puternic şi ninsori. Zonele cele mai afectate Sursa foto: Arhiva EVZ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că în acest weekend avem parte de ploi torențiale și vijelii care vor cuprinde majoritatea zonelor țării. La munte sunt așteptate ninsori, iar temperaturile vor scădea mult peste normalul perioadei în care ne aflăm.

Potrivit ANM, în acest weekend românii vor avea parte de perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și pe alocuri intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și izolat 40...60 l/mp.

Cum va fi vremea în ţară

Vremea se va răci, astfel că în vest, centru şi nord maximele termice vor fi mult mai scăzute decât cele normale în ultima decadă a lunii aprilie, iar în restul teritoriului se vor situa în jurul acestora. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea de nord a teritoriului şi va prezenta înnorări temporare în cea de sud. Va ploua pe arii extinse, exceptând Oltenia şi Dobrogea, unde ploile se vor semnala pe suprafețe mai restrânse. Vor fi mai ales averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Local, în jumătatea estică a țării, cantitățile de apă vor fi însemnate și se vor acumula peste 25-40 l/mp.

În Carpații Orientali, la altitudini mai mari de 1500 m, iar în restul zonei montane la peste 1700 m, vor fi şi precipitații sub formă de lapoviță şi ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, în sud-vest, est şi sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 grade Celsius în nordul Moldovei şi 21 grade Celsius în Lunca Dunării, iar cele minime între 3-11 grade Celsius. Pe suprafețe mici vor fi condiții de ceață

Ne puteți urmări și pe Google News

Vremea: 29 aprilie

Vremea va fi răcoroasă în toată țara, iar în nord-estul şi nordul ţării şi la munte chiar rece pentru sfârșitul lunii aprilie. Cerul va fi temporar noros și vor fi averse în general slabe local în Oltenia, vestul Munteniei şi Moldova şi izolat în celelalte regiuni. La munte, la peste 1800 m altitudine, se vor semnala şi precipitaţii mixte.

Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificări în zona montană înaltă şi pe alocuri în estul şi în sud-estul teritoriului (în general cu viteze de până la 40-45 km/h), iar în zona Carpaților Orientali şi a Subcarpaţilor de Curbură cu rafale de 50-55 km/h.

Temperaturile maxime se vor încadra în marea lor majoritate între 11 şi 19 grade Celsius, iar cele minime între 0 şi 10 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile intramontane, până în jurul a minus 2 grade în cele din estul Transilvaniei. Izolat se va forma ceaţă şi, cu precădere în zonele depresionare, se va produce brumă.

În Capitală, cerul va fi temporar noros, însă cu probabilitate redusă de ploaie şi vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 17-18 grade Celsius, iar cea minimă, de 6-8 grade Celsius.

Vremea: 30 aprilie

Chiar dacă valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în intervalul anterior, vremea se va menține răcoroasă în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, dar numai pe arii restrânse la munte şi în sud-vestul ţãrii vor fi ploi slabe, de scurtă durată.

Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu uşoare intensificări în prima parte a zilei, în sud-est, inclusiv pe litoral, apoi în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei şi 9-10 grade Celsius pe litoral şi în Dealurile de Vest. Vor fi condiții de ceață.

În Capitală cerul va prezenta înnorări temporare și vor fi perioade, cu o probabilitate mai mare după orele amiezii, cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, posibil însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura

Sâmbătă, vremea va fi predominant frumoasă şi în ușoară încălzire. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Conform meteorologilor, temperatura maximă va fi de 19-20 grade Celsius, iar cea minimă de 7-8 grade Celsius, mai scăzută în zona periurbană, informează ANM.