Evenimentul Zilei > Vremea > Prognoza meteo: Frig și vreme închisă în toată țara. Schimbări majore în cursul zilei
Prognoza meteo: Frig și vreme închisă în toată țara. Schimbări majore în cursul zilei

Prognoza meteo: Frig și vreme închisă în toată țara. Schimbări majore în cursul zilei

Vremea, 8 decembrie 2020. Potrivit ANM, începând de luni, vremea s-a răcit în partea de sud și de est a teritoriului, iar pe parcursul zilei de marți procesul de răcire a vremii va continua în toată țara.

ANM a emis o informare meteorologică de ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi polei, valabilă pentru toată ţara de luni, ora 14.00, până marţi, la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat, în Oltenia, sudul Banatului şi local în Muntenia, precum şi în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură va ninge şi se va depune strat de zăpadă. Mai ales în Oltenia şi sud-vestul Munteniei acesta va depăşi pe arii restrânse 8 – 10 centimetri, iar la munte se vor atinge grosimi de 15 – 20 de centimetri.

Cu precădere la începutul intervalului, vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 70 – 80 km/h în sud-vestul extrem şi la munte şi 45 – 55 km/h în regiunile sudice şi sud-estice. Îndeosebi în vestul Carpaţilor Meridionali, zăpada va fi temporar viscolită.

În Moldova şi Transilvania vor fi ninsori în general slabe cantitativ, iar în restul teritoriului precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă.

În sudul şi sud-estul ţării, precum şi la munte, pe alocuri se va depune polei.

În cursul zilei, aria precipitațiilor, mai ales ploi, se va extinde treptat înspre sud-vest, iar la munte, mai ales în munții Banatului și în Carpații meridionali, vor predomina ninsorile temporar viscolite. Vântul va avea intensificări între 50-60 kilometri/oră în toate zonele țării, iar în sudul Banatului și pe crestele montane vor fi rafale de peste 70-80 kilometri/oră. Temperaturile maxime, în scădere accentuată în regiunile nord-estice, unde vor fi predominant negative, se vor situa între -3 și -1 în zona Moldovei și 10-11 grade în Crișana și Maramureș.

Ploi abundente în principalele zone din țară

Vremea se va menţine închisă în regiunile extracarpatice, unde mai ales în cursul zilei va ploua. Va ninge în Moldova, în Oltenia şi Muntenia, iar în Dobrogea va ploua. Pe alocuri, în Baragan şi sudul Moldovei se va depune polei. Cantităţile de apă vor fi mai însemnate în sud-estul României, unde vor depaşi 15 – 20 litri pe metrul pătrat.

Vântul va sufla slab, cu intensificări în sud-est, sud-vest şi la munte, cu viteze mai mari pe litoral, unde rafalele vor depăşi 55 – 60 kilometri pe oră. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 grade Celsius în jumătatea de nord a Moldovei şi 10 grade Celsius pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -4 şi 4 grade Celsius. Mai ales în cursul nopţii se va semnala ceaţă.

În timpul săptămânii, temperaturile se mențin peste media perioadei în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud-estul extrem și în regiunile vestice, nord-vestice și centrale. Precipitații abundente se vor înregistra în regiunile extracarpatice și în jumătatea nordică a Olteniei și Munteniei.

În zonele joase va predomină ceața, local asociată cu burniță, mai ales în sudul țării, iar în nord pe timpul nopților va cădea echivalentul solid al burniței, respectiv ninsoarea grăunţoasă.

În București va fi tot mai frig

În Capitală, vremea va continua să se răcească și va ploua. Pe parcursul zilei trecător va ploua slab, iar seara vor fi condiții de lapoviță. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări de dimineaţă, când vor fi viteze de până la 30 – 40 kilometri pe oră. Temperatura maximă va fi de 2-4 grade Celsius, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade. Dimineaţa va fi polei.

În cursul zilei de mâine, vremea va continua să se răcească în toate zonele țării, vor fi precipitații mixte mai ales în Moldova și Muntenia și ploi în restul teritoriului.