Evenimentul Zilei > Social > Procuror anti-Mafia, propus spre beatificare. Papa Francisc și-a dat acordul
Procuror anti-Mafia, propus spre beatificare. Papa Francisc și-a dat acordul

Procuror anti-Mafia, propus spre beatificare. Papa Francisc și-a dat acordul

Judecătorul Italian Rosario Livantino, ucis în 1990 de Mafia siciliană, va fi beatificat – declarat binecuvântat de Vatican.

Papa Francisc a semnat un decret în baza căruia judecătorul italian Rosario Livatino, ucis de Mafia siciliană în 1990, a fost declarat un martir al credinţei și astfel că va putea fi beatificat – sau declarat binecuvântat, după cum informează Reuters. Slujba de beatificare va urma, odată ce decretul a fost emis de Papa Francisc, în următoarele luni. Beatificarea este ultima etapă înainte de sanctificare (canonizare).

Decretul propus de Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor de la Vatican şi semnat de papa Francisc echivalează cu faptul că nu mai este nevoie ca un miracol să fie atribuit legăturii spirituale a lui Livatino cu Dumnezeu pentru ca fostul judecător să fie beatificat. Fără acest decret, ar fi trebuit ca Rosario Levantino să fi făcut un miracol pentru a fi declarat sfânt.

Judecătorul Rosario Livatino a fost un catolic devotat care a murit într-un atentat pe o autostradă din Sicilia, executat de mai mulți membri ai unei grupări mafiote siciliene Stidda, originară din Agrigento, o localitate din Sicilia. El a fost împușcat mortal, pe 21 septembrie 1990, cu doar câteva săptămâni înainte ca să împlinească vârsta de 38 de ani.

Cine a fost Rosario Livantino

Cunoscut şi sub sintagma „băiatul-judecător”, dat fiind că arăta mult mai tânăr decât vârsta de 37 de ani, magistratul a condus multe anchete anti-Mafia într-o perioadă în care clanurile siciliene erau implicate într-un sângeros război local. Arhiepiscopului Vincenzo Bertolone, preotul care promovează la Vatican cauza sanctificării lui Livatino îl prezintă ca pe o persoană foarte religioasă, cu un ascuțit spirit al dreptății.

„Pe biroul lui, avea întotdeauna Constituţia, Codul Penal şi Evanghelia”, și-a amintit preotul catolic, în luna septembrie, într-o declarație pentru Avvenire, cotidianul publicat de Conferinţa episcopilor italieni.

În 1993, fostul papă Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu părinţii lui Rosario Livatino. Întâlnirea s-a petrecut chiar înainte ca papa să rostească celebrul său discurs anti-Mafie de la Agrigento, în care a vorbit despre magistrate ucis ca despre „un martir al dreptăţii şi, indirect, al credinţei”. Papa Francisc i-a adus la rândul său un omagiu lui Livatino anul trecut.

 

Biserica Catolică ia atitudine împotriva Mafiei

Rosario Livatino este cea de-a doua personalitate ucisă de mafia siciliană care urmează să fie beatificată. Prima a fost părintele Pino Puglisi, în 2013, care a fost asasinat de mafioţi la Palermo în 2003. În Italia, Biserica Catolică a fost acuzată de multe ori că a ignorat activităţile criminale ale Mafiei. Totuşi, începând din anii 1990, Biserica Catolică italiană a devenit tot mai vocală în condamnarea Mafiei.

Potrivit dogmelor Bisericii Romano-Catolice, doar Dumnezeu înfăptuieşte miracole, însă sfinţii care se află alături de El în Rai intervin uneori în numele oamenilor care se roagă la ei. De obicei, un miracol constă în vindecarea inexplicabilă din punct de vedere medical a unei persoane.