Evenimentul Zilei > Actualitate > ROMA DAILY NEWS: COVID-19: Musacchio: Mafia profită de criza pandemiei 
ROMA DAILY NEWS: COVID-19: Musacchio: Mafia profită de criza pandemiei 

ROMA DAILY NEWS: COVID-19: Musacchio: Mafia profită de criza pandemiei 

Vincenzo Musacchio este jurist, de mai multe ori profesor de drept penal și criminologie în diferite universități italiene și străine. Este asociat la Rutgers Institute on Anti-Corruption Studies (RIACS) din Newark (SUA). Este cercetător la Școala de Studii Strategice asupra Criminalității Organizate de la Royal United Services Institute din Londra. A fost discipolul lui Giuliano Vassalli, elev și prieten al lui Antonino Caponnetto. A intervenit prin videoconferință, pe 3 decembrie, la Universitatea "La Sapienza" din Roma cu studenții Facultății de Științe Politice, Sociologie și Comunicare.

Musacchio și-a început discursul, afirmând că, de ceva timp, criminalitatea organizată a început să profite de criza pandemiei. „Mafiile și Coronavirusul trăiesc în simbioză, iar studiile și cercetările, cu date și cifre strânse, confirmă urgența penală foarte gravă în curs”.

De la începutul anului, Ministerul de Interne a înregistrat peste 2.000 de interdicții anti-mafie, în medie aproximativ 200 pe lună și șapte pe zi, date care ar trebui să stârnească îngrijorare, și nu puțină, confirmă Musacchio.

„Studiez fenomenele mafiote de aproximativ 30 de ani, acest lucru îmi permite să pot spune cu certitudine matematică faptul că, în fața unei crize sanitare, viitoarele contracte privind distribuția dispozitivelor medicale și farmaceutice, precum și eliminarea deșeurilor speciale din spitale, vor fi pradă sigură a criminalității organizate”, continuă Musacchio.

„Să nu uităm că „sectorul sanitar” gestionează 75% din resursele economice ale unei regiuni și a fost întotdeauna în vizorul mafiilor, deoarece este un „instrument de consens cu care, adesea, în acord cu politica, numirile pot fi influențate, de la medicii primari până la conducerea spitalelor și a companiilor de asistență medicală și, prin urmare, gestionează imensele resurse economice în favoarea lor”.

Musacchio sugerează că subvențiile și contractele care trebuie ținute sub control strict, trebuie să fie cele care se referă la achiziționarea de medicamente, măști, viziere, halate, salopete speciale, alte echipamente de protecție personală, aparate respiratorii pulmonare, teste și deșeurile medicale.

„La sfârșitul acestei pandemii globale va fi nevoie să fie eliminate cantități uriașe de deșeuri sanitare periculoase”. „În Italia, „maeștrii” acestui sector sunt clanul Casalesi și ‘Ndrangheta, care au produs deja bombe ecologice pe teritoriile lor, ale căror costuri viitoare în materie de sănătate cad în fiecare zi în sarcina locuitorilor din acele zone”.

În calitate de expert, juristul speră că incineratoarele care vor arde aceste deșeuri vor fi reperabile și controlate, deoarece în mod implicit vor polua atmosfera. „Depozitele de deșeuri, speciale sau nu, în principal operă a mafiilor, dar nu numai, vor afecta în mod inevitabil pânza freatică și terenurile cu daune la fel de grave asupra mediului înconjurător și locuitorilor săi”.

„Absența acestor controale riscă să devină o adevărată catastrofă pentru sănătatea publică, din moment ce ineficiențele sănătății publice și afacerile mafiei au intrat acum într-o dimensiune globală”, concluzionează Musacchio.

La întâlnire au participat mulți studenți din diferite organizații studențești, care au fost sufletul întâlnirii. 

https://www.romadailynews.it/politica/covid-musacchio-la-mafia-trae-profitto-dallemergenza-pandemica-0535931/

Traducerea: Oana Avram/oavram/cciulu