Evenimentul Zilei > Politica > Prima mare problemă în coaliția PNL – USR – UDMR. „Nu cred că vor reuși”
Prima mare problemă în coaliția PNL – USR – UDMR. „Nu cred că vor reuși”

Prima mare problemă în coaliția PNL – USR – UDMR. „Nu cred că vor reuși”

Un guvern de coaliție format din PNL, Alianța USR PLUS și UDMR nu va rezista până la viitoarele alegeri parlamentare, de peste patru an, susține analistul politic Dan Andronic.

Jurnalistul și analistul politic Dan Andronic nu dă șanse unui guvern de coaliție format din cele trei formațiuni de dreapta, nominalizate de președintele Klaus Iohannis ca să facă o majoritate parlamentară, PNL, Alianța USR PLUS și UDMR. Potrivit spuselor sale, deși există premise favorabile ca această coaliție să reziste până în 2024, dat fiind că nu mai urmează nici un rând de alegeri, acest lucru va fi greu de realizat.

„Primul an de guvernare va fi cel mai dificil. Dacă vor trece de primul an, atunci vor rezista. Dacă nu vor trece, nu vor rezista. Nu cred că vor reuși”, a declarat cunoscutul analist politic.

Jurnalistul Dan Andronic a mai precizat că șansele de reușită la guvernare a unei coaliții formată din PNL, Alianța USR PLUS și UDMR va depinde foarte mult de personalitatea viitorului premier.

El a comparat situația din prezent cu guvernarea CDR din perioada 1996 – 2000, care a eșuat din cauza premierului Victor Ciorbea care nu a reușit să facă echipă cu PD-ul condus de Petre Roman și Traian Băsescu. Deși avea un președinte jucător, pe Emil Constantinescu, CDR nu a reușit să facă față conflictelor din guvern, iar acest lucru a dus, într-un final la eșecul guvernului și chiar la dispariția unui partid politic – PNȚCD.

Ce se ascunde în spatele nominalizării lui Cîțu

Biroul Politic Național al PNL l-a nominalizat pe Florin Cîțu ca propunere de premier care să conducă viitorul guvern de coaliție format din PNL, Alianța USR PLUS și UDMR. Jurnalistul Dan Andronic a apreciat că această nominalizare îl avantajează pe Ludovic Orban, președintele PNL, dat fiind că Florin Cîțu nu va fi un premier cu personalitate.

„Pe de altă parte, această nominalizare are două avantaje. În primul rând, Florin Cîțu îl recunoaște pe Ludovic Orban ca șef, iar în al doilea rând va elibera postul de ministru al Finanțelor Publice care va fi oferit celor de la USR, care au spus că și-l doresc”, a comentat Dan Andronic.