Evenimentul Zilei > Politica > Ce a păţit Ciolacu după eşecul moţiunii? Ultimele informaţii calde din culisele PSD
Ce a păţit Ciolacu după eşecul moţiunii? Ultimele informaţii calde din culisele PSD

Ce a păţit Ciolacu după eşecul moţiunii? Ultimele informaţii calde din culisele PSD

PSD a eşuat lamentabil cu moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iar Marcel Ciolacu, preşedintele formaţiunii, a primit o lovitură foarte grea.

Cel puţin asta a susţinut jurnalistul Radu Banciu în emisiunea pe care o prezintă la B1 Tv.

Astfel, în ediția de luni seară a emisiunii „Lumea lui Banciu”, acesta a comentat tentativa PSD de a doborî Guvernul Orban prin moţiunea de cenzură.

Totuşi, strategia celor vizaţi de această măsură punitivă a funcţionat şi moţiunea nu fost dezbătută şi votată din cauză că nu a fost întrunit cvorumul necesar.

Radu Banciu a analizat cele întâmplate şi a avansat scenariul unei trădări de anvergură în rândul social-democraţilor:

„PSD-iștii s-au încurcat între ei, n-au avut cvorum, nu s-au prezentat astăzi în plen, la moțiunea care trebuia dezbătută, suficienți membri PSD.

Sigur, celelalte partide nu erau acolo, nu se putea conta pe ele, nici măcar pe UDMR, care până la urmă s-a sucit într-un fel.

Oricum avea să se sucească într-un fel, s-a sucit până la urmă în favoarea PNL, n-a mai ținut cont de faptul că PSD era aliatul său în ultima perioadă.

Poate că și PSD, anunțând la un moment dat că nu mai are nevoie de voturile UDMR, n-a calculat foarte bine.

Nici minoritățile naționale nu i-au ajutat de loc pe cei de la PSD și până la urmă praful s-a ales de această moțiune.

Nu știm încă dacă și pe viitor, cu cât Marcel Ciolacu, la mânie, la cald, astăzi, a anunțat că ia o primă decizie, și anume că va mătrăși cinci capete din partid.

Cinci capete, cele care n-au fost astăzi prezente. E vorba de Cătălin Rădulescu, «deputatul mitralieră», de Adrian Todor, de Dan Ciocan, Roxana Pațurcă și, nu în ultimul rând, de Carmen Dan, ditamai Carmen Dan, fostul ministru de Interne, care a ajuns într-o situație dificilă.

Mama sa, în vârstă de 74 de ani, ar fi în stare serioasă, severă internată în spital, evident cu coronavirus.”

Ca urmare a celor derulate luni, 31 august, la şedinţa din Parlament, PSD Caracal a decis în unanimitate excluderea deputatului Dan Ciocan din partid.

„Nu toată lumea se îmbolnăvește de coronavirus. De exemplu, «deputatul mitralieră» ar avea o bronșită severă, motiv pentru care se află tot la spital.

Trei îmbolnăviți și doi absenți, nu știm exacți dacă doamna Roxana Pațurcă, de exemplu, are absență motivată sau nu.

Cert este că, ca un balaur din acela care scuipă foc, Marcel Ciolacu a înnebunit când a văzut că l-au trădat ai lui, ceea ce era de așteptat pentru că PSD și-a mai dat o dată jos propriul guvern.

Nu este o surpriză faptul că nu a reușit să îl dea pe cel al adversarului jos”, a completat Radu Banciu.

PSD este partidul care obținea în 2016 cel mai bun scor electoral din istoria sa (45,47%), iar faptul că n-a putut să asigure cvorumul de ședință reprezintă un eşec ruşinos.

Marcel Ciolacu era convins că moțiunea va fi adoptată „cu peste 250 de voturi”, adică la un scor care depășește mult suma critică a celor 233 de voturi cu care se poate demite Guvernul.

Ce afecte va avea ratarea demiterii Guvernului Orban 2? Primul scenariu poate fi citit accesând acest link, în timp ce al doilea scenariu poate fi citit aici.

explicaţie foto: Ciolacu şi liderul UDMR, Hunor Kelemen

foto: Răzvan Vălcăneanţu

sursa: b1.ro