Alimentele care s-au scumpit cel mai mult. Top 5, la nivel mondial
- Antonia Hendrik
- 7 martie 2025, 19:18

Preţurile la alimente au crescut semnificativ la nivel mondial, fiind influențate de creșterea cotatiilor la zahăr, produse lactate și uleiuri vegetale, conform unui comunicat al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Preţurile la alimente, date peste cap din cauza cotațiilor la zahăr
FAO publică lunar indicele său de prețuri pentru alimente, care evaluează variațiile de prețuri pentru un coș de produse alimentare ce include cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În februarie 2025, acest indice a atins o medie de 127,1 puncte, înregistrând o creștere de 1,6% față de cele 124,9 puncte din ianuarie 2025 și o majorare de 8,2% comparativ cu februarie 2024.
Creșterea din luna februarie a fost determinată în principal de majorarea prețurilor la zahăr, care au crescut cu 6,6% după trei luni consecutive de scădere. Conform FAO, această creștere a cotațiilor la zahăr a fost influențată de temerile legate de producția globală pentru sezonul 2024/2025, cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile din Brazilia.
Produsele lactate au crescut cu 4%
În plus, prețurile produselor lactate au crescut cu 4% de la o lună la alta, în contextul în care cererea puternică de import a depășit producția din principalele regiuni exportatoare.
De asemenea, prețurile uleiurilor vegetale au înregistrat o creștere de 2% în februarie comparativ cu ianuarie, și o majorare anuală de 29,1%.

Preţurile la alimente, Sursa foto: Pixabay
Această creștere se datorează în principal prețurilor mai mari la uleiul de palmier, uleiul de soia și uleiul de floarea-soarelui, pe fondul unor constrângeri de aprovizionare în Asia de Sud-Est și a cererii ridicate din sectorul biodieselului.
De asemenea, în luna februarie, prețurile cerealelor au înregistrat o creștere de 0,7% față de luna precedentă.
Preţurile la alimente au scăzut ușor la carnea de pasăre
În timp ce prețurile grâului și porumbului au crescut din cauza îngrijorărilor legate de starea culturilor în Europa de Est și America, prețurile orezului au scăzut cu 6,8% în februarie, datorită cantităților mari disponibile pentru export.
Pe de altă parte, prețurile cărnii au înregistrat o ușoară scădere de 0,1% în februarie, în contextul în care cotațiile internaționale pentru carnea de pasăre și porc au scăzut din cauza livrărilor abundente. În schimb, prețurile cărnii de oaie și vită au rămas stabile, susținute de o cerere solidă la import.
Într-un raport distinct, FAO a actualizat estimările referitoare la producția globală de grâu pentru anul 2025, previzionând o cantitate de 796 de milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de 1% față de 2024. Organizația a subliniat că această revizuire se datorează producțiilor mai ridicate anticipate în Uniunea Europeană, în special în Franța și Germania, potrivit nuffoodsspectrum.