Evenimentul Zilei > Social > Prețul motorinei a crescut considerabil. Cât trebuie să scoată șoferii din buzunar pentru a face plinul
Prețul motorinei a crescut considerabil. Cât trebuie să scoată șoferii din buzunar pentru a face plinul

Prețul motorinei a crescut considerabil. Cât trebuie să scoată șoferii din buzunar pentru a face plinul

OMV Petrom a crescut prețul motorinei cu 8 bani pe litru, după ce marți și miercuri scumpise combustibilul diesel cu câte alți 4 bani/l. Și alte benzinării au scumpit carburanții.

OMV Petrom, liderul pieței distribuitoare de carburanți, a crescut prețul motorinei cu 8 bani pe litru. Lukoil a mărit prețul combustibilul diesel cu un ban pe litru, în timp ce alte benzinării au scumpit benzina cu 3-4 bani/l. Motivul: tensiunea pe piața locală și regională a carburanților, în special cea a motorinei, s-a tensionat în urma închiderii, pentru a patra oară în acest an, a 2 dintre liniile de încărcare ale terminalului CPC de la Novorosisk prin care rafinăriile autohtone importă țiței kazah.

După scumpirea carburanților, prețul unui litru de combustibil diesel a ajuns la 8,27-8,30 lei în stațiile Petrom și la 8,35-8,38 lei în stațiile OMV din capitală. Prețul benzinei a rămas cel de joi, de 7,43-7,49 lei/l în stațiile Petrom și de 7,54-7,57 lei/ în cele OMV.

Sursa foto: Dreamstime.com

Începând cu 1 iulie, data intrării în vigoare a reducerii cu 50 de bani a prețurilor la pompă convenită de guvern și companii, și până la începutul acestei săptămâni, prețul motorinei s-a redus cu aproximativ un leu și 5 bani, iar cel al benzinei, cu un un leu și 20 de bani.

Cu cât s-a scumpit motorina

Cu toate astea, lucrurile s-au schimbat în această săptămână, OMV Petrom scumpind motorina cu 16 bani/l, iar benzina cu 4 bani/l, fiind anulată, în cazul motorinei, aproape jumătate din ieftinirea de 35 bani/l efectuată de la începutul lunii august până pe 20 august.

Lukoil a scumpit motorina cu un ban pe litru, aceasta ajungând vineri dimineață la un preț de 8,22-8,25 lei/l în benzinăriile din București. Și MOL a majorat prețul benzinei standard cu 4 bani/l, de la 7,49-7,56 lei/l la 7,53-7,59 lei/l, că și Rompetrol, care comercializa vineri dimineață benzina standard la un preț de 7,52-7,57 lei/l, față de cel de 7,48-7,53 lei/l practicat cu o zi în urmă.

România este importator net de țiței și motorină, iar companiile autohtone și-au majorat de 2,5 ori cantitatea de motorină importată pe cale maritimă, prin OIl Terminal, și cu 35% pe cea de țiței în prima jumătate a acestui an. Cu toate astea, firmele din țara noastră mai pot importa țiței rusesc doar până pe 5 decembrie 2022, iar produse petroliere rusești, până pe 25 februarie 2023, potrivit Profit.