Explodează prețurile la benzină și motorină? OMV Petrom nu va mai importa petrol rusesc: "Trebuie să ne așteptam la creșteri"

Explodează prețurile la benzină și motorină? OMV Petrom nu va mai importa petrol rusesc: "Trebuie să ne așteptam la creșteri" Prețul carburanților. Sursa foto: Dreamstime.com

În contextul războiului din Ucraina, OMV Petrom a anunțat că nu mai importă petrol rusesc. Au fost identificate noi surse alternative, însă acestea vor fi mai scumpe. Experții în energie lansează un avertisment pentru toți șoferii, prezentând ce se întâmplă cu prețul benzinei și motorinei în perioada următoare.

Războiul din Ucraina produce multe schimbări la nivel mondial. Multe țări dependente de gazul și petrolul rusesc decid, rând pe rând, să renunțe la importul din Rusia și să caute variante alternative. Din păcate, acestea sunt de cele mai multe ori mai scumpe și vin cu majorări de preț.

OMV Petrom a anunțat faptul că nu va mai importa petrolul rusesc. Au fost găsite variante alternative, însă așa cum am precizat mai sus, acestea sunt mai scumpe. Dumitru Chisaliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit despre situația actuală și despre evoluția prețului la benzină și motorină în perioada următoare.

"Din păcate, ne confruntăm cu această creștere a prețului motorinei. O creștere care este pusă pe faptul că este primăvară, sunt lucrări agricole, și cumva este motivată de acest element. Este adevărat că, în general, în perioada verii apărea această creștere suplimentară, dar este greu de presupus că a putut să crească atât de mult prețul la motorină față de benzină", spune Dumitru Chisaliţă pentru Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețul la benzină și motorină va înregistra o nouă creștere

Expertul în energie susține că țările est-europene se confruntă cu un deficit mare între cerere și ofertă, care este pus pe seama războiului din Ucraina. În ceea ce privește prețul de la pompă, Dumitru Chisaliţă ne avertizează, precizând că nu vom avea parte de o reducere de preț, ci din contră, la scumpiri.

"Probabil că există totuși un deficit destul de mare între cerere și oferta, în țările est-europene în special. Deficit care este pus pe seama războiului din Ucraina, acolo unde capacitatea de rafinare și producție a diverselor produse petroliere a încetat sau a fost foarte mult diminuată, în același timp existând o importantă cerere datorită operațiunilor care se desfășoară acolo.

Din păcate, sigur nu ne putem aștepta la o reducere a prețului. Prețul la nivel european a prezentat din nou creștere în ultimele zile.

Această creștere la nivel mondial se bazează pe diferența dintre cerere și oferta. Dar țările din zona Marii Negre, România, Bulgaria, Ucraina, au o problema suplimentară, având în vedere că toate costurile cu transportul țițeiului în Marea Neagră au crescut formidabil de mult. Atât închirierea vaselor cât și asigurarea vaselor pentru a putea face acest transport. Ținând seama că a aduce țiței din altă parte înseamnă costuri suplimentare, aceste costuri se vor reflecta în prețul benzinei de la pompă.

În următoarea perioadă n-o să vedem cu siguranță reduceri de prețuri ci, mai degrabă, trebuie să ne așteptăm la creșteri de prețuri", a mai precizat Dumitru Chisaliţă.