Evenimentul Zilei > Economie > Prețul gazelor va exploda la iarnă. Europa va plăti 4.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi
Prețul gazelor va exploda la iarnă. Europa va plăti 4.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi

Prețul gazelor va exploda la iarnă. Europa va plăti 4.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi

Prețul gazelor europene s-ar putea majora, la iarnă, cu aproximativ 60%, ajungând la peste 4.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi. Avertismentul vine din partea companiei rusești de stat Gazprom. Rușii reduc producția și exporturile de gaze pe fondul sancțiunilor impuse de Occident pentru invazia din Ucraina.

Gazprom a anunţat că preţurile europene la gaze ar putea creşte, în această iarnă, cu 60%, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi. Aceasta deoarece compania rusă va reduce și mai mult exporturile şi producţia de gaze. Exportul de gaze rusești se confruntă cu sancțiunile impuse de Occident ca urmare a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie.

„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, a transmis compania Gazprom, conform unui comunicat de presă

Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au redus anul acesta, după ce o rută, Nord Stream 2 a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie. Exporturile rusești au fost afectate și de sancţiunile occidentale care au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Pe cale de consecință, preţul gazelor a crescut.

Sursa foto: Kremlin

Prețurile la gaze au crescut

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh). Marți, prețurile se situau la aproximativ 226 euro pentru un Megawatt oră, dar mult peste nivelul la care erau în urmă cu un an, de aproximativ 46 euro per MWh.

De asemenea, autoritățile de la Kiev au închis una din rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa. Aceasta în condițiile în care compania rusă a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania.

Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august. De asemenea, producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se mai arată în comunicatul companiei ruse, după cum transmite Reuters.

.