Cum va arăta iarna europenilor fără gazul rusesc. UE recomandă reducerea consumului, mai ales de către companii

Cum va arăta iarna europenilor fără gazul rusesc. UE recomandă reducerea consumului, mai ales de către companiiSursa: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană încurajează țările membre să reducă consumul de gaze. Este recomandată stimularea industriei prin folosirea de mai puține resurse de acest tip. Astfel încât, blocul comunitar să fie pregătit pentru reduceri suplimentare ale livrărilor de gaze rusești.

Bruxelles-ul a anunțat că se pregătește pentru potențiale reduceri suplimentare ale livrărilor de gaze rusești. Este un eveniment despre care șeful Fondului Monetar Internațional a avertizat că ar putea arunca economiile europene în recesiune.

Planul Comisiei Europene urmează să fie publicat pe 20 iulie. Acesta va sugera țărilor să lanseze stimulente financiare pentru ca firmele să reducă utilizarea gazului. De asemenea, UE a recomandat să se schimbe combustibilul în centralele electrice și să desfășoare campanii de informare pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puțină energie pentru încălzire și răcire.

Acționând în acest moment, UE speră să se asigure că poate stoca cât mai mult gaz posibil în perioada de dinaintea iernii, când cererea de gaz pentru încălzirea locuințelor atinge cote maxime.

Pentru cine se aplică recomandările Uniunii Europene

Sunt vizate întreprinderile, deoarece gospodăriile sunt protejate de legislația UE, potrivit Agerpres.

În prezent, depozitele de gaze ale UE sunt pline în proporție de 62%. Ele sunt cu mult sub capacitatea de 80% de care blocul comunitar spune că are nevoie până în noiembrie.

Înainte ca Moscova să invadeze Ucraina în februarie, 40% din gazul UE provenea din Rusia. În prezent, fluxurile din Rusia reprezintă mai puțin de 30% din media lor pentru perioada 2016-2021, se arată în proiect. De la începutul războiului, Federația Rusă a întrerupt sau redus livrările de gaze către 12 țări din UE. Chiar pe unele dintre ele le-a întrerupt complet cauza unor dispute privind plățile.

Situația celorlalte țări membre UE

Ungaria a declarat miercuri, 13 iulie, stare de urgență în sectorul energetic. Gvernul premierului ungar Viktor Orban a ordonat interzicerea exportului de surse de energie și a eliminat un plafon de ani de zile al prețurilor la utilități pentru gospodăriile care utilizează energie peste nivelurile medii de consum. Mai mult decât atât, Budapeste a dezvoltat un plan în șapte puncte care să ajute la redresarea resurselor de energie ale țării.

Conducta Nord Stream 1 către Germania este în prezent oprită pentru întreținere. În acest context, se pune problema dacă nemții vor avea cu ce să se încălzească la iarnă.

Ne puteți urmări și pe Google News