Pentru prima dată în istorie, UE a ajuns să importe mai multe gaze naturale din SUA decât din Rusia

Pentru prima dată în istorie, UE a ajuns să importe mai multe gaze naturale din SUA decât din RusiaSursă: Dreamstime.com

Pentru prima dată, Uniunea Europeană a reușit să importe în luna iunie mai mult gaz natural lichefiat din Statele Unite ale Americii decât din Rusia, a precizat Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, pe pagina sa de Twitter.

„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale din Rusia către UE fac în așa fel încât aceasta să fie prima lună din istorie în care Uniunea Europeană a importat mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite decât prin gazeducte din Rusia. Scăderea ofertei rusești necesită eforturi pentru reducerea cererii UE și pregătirea pentru o iarnă grea”, a specificat acesta.

Rusia a amenințat cu întreruperi ale livrărilor de gaze către Europa prin conductele deja existente în contextul în care statele europene au impus sancțiuni împotriva sa, ca răspuns la agresiunea militară a Moscovei în Ucraina.

Gigantul rus Gazprom a redus producția de gaze cu 8,6% în primele șase luni ale anului 2022, iar exporturile către țările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI, fostele republici sovietice) cu 31%, a anunțat Gazprom. Media zilnică a exporturilor în iunie a scăzut cu un sfert față de luna mai, informează agenția italiană Ansa.

Miniştrii Energiei din ţările membre UE vor discuta în această lună opţiuni cu privire la o reducere, în comun, a cererii de gaze naturale, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu o reducere semnificativă a livrărilor de gaze ruseşti şi se pregăteşte pentru noi şocuri pe partea de aprovizionare, relatează Agerpres.

România a început producția de gaze naturale din Marea Neagră

În ceea ce privește România, țara noastră a demarat primul proiect de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre din ultimii 30 de ani, iar luna aceasta primele cantităţi de gaze au fost deja introduse în piaţa autohtonă, a precizat premierul Nicolae Ciucă, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, proiectul va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce înseamnă că România va ajunge să asigure 90% din necesarul de consum al țării.