Evenimentul Zilei > International > Germania va introduce o taxă la factura de gaze. Nimeni nu va fi scutit de plată
Germania va introduce o taxă la factura de gaze. Nimeni nu va fi scutit de plată

Germania va introduce o taxă la factura de gaze. Nimeni nu va fi scutit de plată

Decizia vine în sprijinul furnizorilor, care sunt nevoiți să cumpere gaze tot mai scumpe. În plus, taxa va fi plătită de toți consumatorii indiferent de cine este furnizorul de gaze.

Guvernul german vrea să introducă o nouă taxă în facturile la gaze ale tuturor consumatorilor, pentru a-i ajuta pe furnizorii de gaze să facă faţă creşterii rapide a preţurilor la importuri, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Propunerea ar urma să fie adoptată în ședința din 8 iulie. Un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze aceste informaţii, dar a spus că instituția evaluează în mod constant instrumentele existente precum şi dacă este nevoie de suplimentarea lor.

Taxă pentru toată lumea

Germania se străduieşte să pună la punct un mecanism de urgenţă înaintea datei de 11 iulie, când este programată o perioadă de zece zile de lucrări de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1, ceea ce înseamnă că livrările de gaze ruseşti prin această conductă vor fi oprite complet. Experţii avertizează că perioada de întrerupere a livrărilor ar putea fi prelungită, ceea ce ar agrava problemele în aprovizionarea cu gaze şi crește și mai mult preţurile.

Costurile suplimentare care vor apărea pentru a înlocui gazele din Rusia vor fi împărţite între toţi consumatorii. Noua taxă va face gazele mai scumpe pentru toată lumea, în loc ca povara să cadă doar pe anumite gospodării în funcţie de cine este furnizorul lor de gaze.

Dacă Parlamentul de la Berlin va aproba planul, executivul ar putea introduce taxa în locul unei clauze generale de ajustare a preţurilor care ar permite furnizorilor să transfere ei înşişi majorările de preţuri pe seama clienţilor.

Gaze tot mai scumpe

Noua taxă din factura la gaze va fi bazată pe modelul suprataxei EEG din factura de energie electrică, care timp de mai mulţi ani a fost utilizată pentru susţinerea producţiei de energie regenerabilă.

Diminuarea livrărilor de gaze ruseşti obligă companiile de utilităţi din întreaga Europă să cumpere gaze naturale la preţuri mai mari. Experţii din industria energetică estimează că importatorii de gaze ar putea avea nevoie de aproximativ un miliard de euro pe săptămână pentru a acoperi costurile suplimentare create de majorarea preţurilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: