Germania vrea să folosească Nord Stream II pentru a transporta GPL spre rețeaua de distribuție

Germania vrea să folosească Nord Stream II pentru a transporta GPL spre rețeaua de distribuție

Germania ia în calcul exproprierea gazoductului Nord Stream II aflat pe teritoriul său și conectarea acestuia la un terminal mobil de gaze lichefiate. Anunțul a fost făcut de presa de la Berlin care citează surse din interiorul Ministerului Economiei. Pentru a pune în practică un astfel de proiect, însă, vor trebui rezolvate o serie de probleme de natură juridică.

Ministerul german al Economiei ia în considerare ca o parte a controversatului gazoduct Nord Stream II, construit de Rusia, să fie folosit pentru a conecta un terminal de gaze lichefiate pe coasta baltică. Informația a fost prezentată de publicația germane Der Spiegel, citată de agenţia de presă EFE. Potrivit publicației, care citează surse din guvernul de la Berlin, o astfel de măsură implică rezolvarea unor probleme de natură juridică.

Gazoductul Nord Stream II a fost construit pentru a transporta gaze din Rusia în Germania, prin Marea Baltică. Deși instalația a fost finalizată, nu a intrat în funcţiune din cauză că Rusia a invadat Ucraina.

În aceste condiții, conform sursei citate, planul ministerului Economiei de la Berlin este exproprierea părţii din gazoduct care se află în Germania. Astfel, această porțiune va fi separată de restul sistemului, iar conductele care merg de pe uscat la mare ar putea fi conectate la un terminal mobil de gaze lichefiate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazoductul Nord Stream II este legat la un sistem de distribuţie care poate transporta gaze naturale până în sudul Germaniei.

Gazprom

Sursa: Arhiva EVZ

Gazprom s-ar putea opune proiectului

Astfel, problemele de natură juridică ar apărea în legătură cu Gazprom. Compania de stat rusească, care face parte din consorţiul ce trebuia să administreze gazoductul, ar decide să refuze o astfel de operațiune, care implică exproprierea.

De altfel, o parte dintre directorii acestei companii sunt optimiști și cred că acest gazoduct ar putea intra în funcțiune în doi, maxim trei ani. Ei se așteaptă ca după încheierea războiului din Ucraina, Germania și Rusia să-și normalizeze relațiile și să continue colaborarea, după cum relatează EFE.

Pe de altă parte, Berlinul se teme că o astfel de măsură ar genera reacții la Moscova. Este luată în considerare o decizie a Rusiei de expropriere a companiilor germane.

Oficialii de la Berlin evită un răspuns oficial

Ministerul Economiei a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste planuri, Un purtător de cuvânt s-a limitat doar la a spune că se caută posibilităţi pentru construirea unor terminale pentru gaze lichefiate şi că utilizarea infrastructurii deja existente poate fi o alternativă.

Construcţia Nord Stream II a generat puternice tensiuni între Germania şi SUA. De asemenea, au fost dispute și controverse între Germania și o serie de ţări din Europa Orientală.