Piața imobiliară. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor din București. Studiul care răstoarnă toate calculele

Piața imobiliară. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor din București. Studiul care răstoarnă toate calculeleSursa: Arhiva EVZ

Municipiul București se află în topul celor mai accesibile orașe din Europa în ceea ce privește achiziția unei locuințe. Capitala României este depășită doar de Madrid și Viena care au obținut un punctaj mai bun. Pe ultimul loc în topul orașelor europene, cel mai puțin atractiv pentru cei interesați să facă o schimbare, se situează Sofia, capitala Bulgariei. Acest studiu răstoarnă calculele firmelor imobiliare, care au dat semnale că prețurile în Capitală sunt în creștere, iar Bucureștiul r fi prentre cele mai scumpe orașe în ceea ce privește locuințele.

Un raport recent publicat de NerdWallet prezintă situația dintr-un număr de 30 de orașe europene pentru cei interesați să facă o schimbare în viață. Documentul analizează mai multe criterii, de la prețul locuințelor la costurile cu transportul în comun, accesul la diverse facilități, parcuri, restaurante etc. pentru cei interesați să-și cumpere o casă în aceste locații.

Topul întocmit vizează cele mai accesibile orașe din punct de vedere al achiziției unei locuințe. Procesul de mobilitate urbană a luat amploare în pandemia de coronavirus, când multe companii a permis angajaților să lucreze de acasă.

Mulți dintre aceștia nu mai sunt legați de o anumită locație, motiv pentru care și-au putut alege orașul în care să se stabilească. Mutarea în străinătate și lucrul de acolo a devenit un scenariu pe care foarte mulți oameni îl iau în calcul în această perioadă.

În topul celor mai ieftine locuințe din Europa, Bucureștiul conduce detașat cconform studiului, prețul mediu al unei case fiind evaluat la 35.831 de lire sterline (42.164 euro), considerat accesibil. De asemenea, avansul de 20% ce trebuie plătit estimat la 7.166 de lire sterline, reprezintă o sumă mai accesibilă, pentru cei care cumpără pentru prima dată o casă, decât în unele dintre orașele europene vecine.

Sursa foto. NerdWallet

Criteriile analizate prin raport

În sprijinul lor vine și raportul întocmit de experții de la NerdWallet care au analizat 30 de orașe europene. Aceștia au căutat să determine care sunt destinațiile cele mai bune și cele mai accesibile pentru cumpărătorii de apartamente.

Raportul a luat în considerare o serie de elemente, de la venitul mediu lunar, costul estimat al ratelor bancare, prețurile locuințelor, calitatea Internetului, dar și numărul de parcuri, restaurante și accesul la lanțuri cunoscute de cafenele.

În clasamentul întocmit, municipiul București ocupă locul trei, după Madrid, capitala Spaniei și Viena, capitala Austriei. Imediat după București se situează Budapesta, capitala Ungariei, urmată de orașul Marseille din Franța. Pe ultimul loc pe listă și, prin urmare, considerat a fi unul dintre orașele mai puțin dorite din Europa se află capitala Bulgariei, Sofia.

Sursa foto. NerdWallet

Primele trei orașe cele mai atractive din Europa

Capitala Spaniei, Madrid, ocupă primul loc în topul realizat de NerdWallet, cu un scor total de 100,4 puncte din 150 posibile. Centrul Madridului este renumit pentru bulevardele elegante, clădirile istorice și muzeele de artă. Orașul este plin de viață și are una dintre cele mai ieftine rate medii lunare ale creditelor ipotecare. O astfel de rată se ridică la 355 de lire sterline pe lună, adică 416 euro. Cu alte cuvinte, locuitorii orașului Madrid dispun de un venit mai mare pe care să-l cheltuie pentru ei, pentru distracții sau achiziții destinate confortului personal.

Pe locul doi în clasament se Viena, din Austria, cu un scor general de 96 de puncte din 150. Așezat pe Dunăre, orașul austriac, adesea numit Capitala mondială a muzicii clasice, găzduiește foarte multe săli de concerte. De asemenea, dispune de 2.000 de parcuri de explorat pentru o plimbare relaxată sau exerciții în aer liber. Un abonament la o sală de fitbess ajunge la un preț mediu de doar 21,74 lire sterline pe lună, adică 25,5 euro.

Pe locul trei în acest top se situează municipiul București, capitala României, cu un scor de 94,2 puncte din 150 posibile. Municipiul București este considerat centrul cultural, industrial și financiar al României. Aici există numeroase restaurante, 2.224 de locații, dar și o rețea de internet de mare viteză foarte utilă celor care lucrează de la distanță se arată în studiul realizat de NerdWallet.