Social
Prăjitura „Eva” cu glazură de ciocolată. O rețetă simplă
- Emma Cristescu
- 14 februarie 2024, 09:14
Prăjitură Eva a fost inventată în Ardeal, dar este făcută de femeile din toată țara. Pentru această rețetă delicioasă aveți nevoie doar de câteva ingrediente.
Prăjitura Eva este ideală pentru cei care adoră ciocolata și vișinele. Rețeta acestui desert este ușor de făcut. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente:
- 10 linguri făină
- 14 linguri zahăr
- 4 ouă
- 3 linguri cacao
- 200 g smântână
- un vârf de bicarbonat sau un praf de copt
Prăjitura Eva-rețetă
- Se freacă zahărul cu gălbenușurile, cacaoa și smântâna. Se adaugă făina, apoi albușurile bătute spumă.
- Se unge tava cu unt, se pudrează cu puțină făină. Sau puteți folosi hârtia de copt.
- Se răstoarnă compoziția în tavă și se dă la cuptor la foc potrivit până când este coaptă. Verificați dacă blatul e copt cu o scobitoare. Înțepați blatul și, dacă scobitoarea nu păstrează pe ea urmă de cocă, înseamnă că blatul e copt.
- După ce s-a răcorit puțin blatul, se adaugă dulceața de vișine sau gem de vișine deasupra. Apoi se pregătește glazura.
Cum se prepară glazura
Pentru glazura prăjiturii aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 150 g de zahăr, adică 7 linguri și jumătate
- 3 linguri cacao
- 4 linguri apă
- 150 g unt sau margarină
- Se fierbe pe marginea plitei sau la foc mic, timp de 30 de minute, zahărul, cacaoa și cele 4 linguri de apă. Apoi se adaugă untul. Glazura de ciocolată se lasă să se răcorească după care o turnăm peste prăjitura cu dulceața de vișine, potrivit rețeteșivedete.
- Lăsați prăjitura să se răcească puțin și gata. Poftă Bună!
Rețetă de tartă de ciocolată
Puteți încerca și rețeta de tartă de ciocolată neagră, pe care o puteţi orna cu afine, mure, zmeură, mango, cocos sau fistic. Dacă nu vă place gustul dulce-amărui, puteți folosi ciocolată cu lapte sau albă. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 525 g cremă de brânză,
- 275 g ciocolată neagră,
- 300 g smântână lichidă pentru frișcă,
- 10 g cacao,
- 20 ml coniac,
- 6 ouă,
- 175 g zahăr,
- un praf de sare.
- Sfărâmă biscuiții. Separat se topește untul. Apoi, untul topit se adaugă peste biscuiți și se amestecă până se obține o consistență asemănătoare nisipului ud.
- Într-un vas de tartă se varsă biscuiții cu unt, se întind și presează cu fundul unui pahar. Vasul de tartă se dă la congelator. Între timp se preîncălzește cuptorul la 190 de grade.
- Într-un castron se amestecă crema de brânză, ciocolata neagră topită și ușor răcită, smântâna lichidă, pudra de cacao, ouăle coniacul, zahărul și sarea. Se scoate tarta din congelator și se varsă compoziția obținută anterior.
- Tarta se coace timp de 29 minute la 190 de grade Celsius cu ventilator, se lasă la răcit și se ornează.
Recomandările noastre