Unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătărie face minuni pentru sănătate. Cum trebuie consumat usturoiul

Unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătărie face minuni pentru sănătate. Cum trebuie consumat usturoiul Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Usturoiul dă savoare preparatelor culinare, dar este considerat a fi și un adevărat medicament. Ajută la ameliorarea multor boli, dacă este consumat cu regularitate.

Usturoiul este un ingredient folosit pe scară largă în bucătăria românească. Pe lângă aroma pe care o dă preparatelor, el poate fi și un adevărat medicament dacă este consumat crud. Are multiple beneficii pentru sănătate și este considerat a fi un antibiotic natural.

Cum trebuie consumat usturoiul

Cristian Mărgărit, realizatorul unui popular blog de nutriție explică cum trebuie să consumăm usturoiul pentru a ne bucura de toate beneficiile sale. „Trebuie să curățăm usturoiul, să îl strivim, iar apoi îl lăsăm așa zece minute pentru ca enzimele care ajută sistemul cardiovascular să se activeze. Nu trebuie să îl cosnumați imediat după ce l-ați curățat. Va acționa mult mai bine dacă intră în contact cu oxigenul.

Trebuie să alegem usturoi mai mic. Cu cât legumele și fructele sunt mai mici, cu atât sunt mai bogate în antioxidanți, vitamine și minerale”, a decarat Cristian Mărgărit la Antena 1, în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Usturoiul are însă și contraindicații. Dacă îl mâncăm seara ne poate da aciditate și o senzație de arsură. El nu este indicat persoanelor care suferă de gastrită și ulcer. De asemenea, trebuie să țineți cont că usturoiul poate da somnolență și încetinește reflexeșe. De aceea nu îl consumați dacă urmează să vă urcați la volan. Piloților de exemplu le este interzis să consume usturoi cu 72 de ore înaintea unei curse.

Usturoiul crud nu este recomandat nici femeilor care iau anticoncepționale, deoarece acesta interacționează cu anumiți compuși ai acestor medicamente, iar acest lucru poate genera efecte adverse grave.

Beneficiile usturoiului

Usturoiul este bogat în vitamine și minerale și este considerat un adevărat antibiotic natural. Conține și potasiu, calciu, proteine și fosfor. Are extrem de multe beneficii, printre care se numără: reduce nivelul de colesterol; reduce tensiunea arterială; ameliorează durerile de cap; întărește sistemul imunitar și este util în tratarea virozelor respiratorii, are efect antibacterian și antifugic; accelerează vindecarea rănilorș, ajută la tratarea sinuzitei; îmbunătățește digestia.