Evenimentul Zilei > Monden > Studiu. Porcii, la fel de inteligenți ca oameni. Performanță la jocuri video
Studiu. Porcii, la fel de inteligenți ca oameni. Performanță la jocuri video

Studiu. Porcii, la fel de inteligenți ca oameni. Performanță la jocuri video

Porcii inteligenți ca oameni. Un studiu științific demosntrează acest lucru.

Porcii inteligenți ca oameni. Deocamdată se văd doar primele semne, dar cercetarea științifică poate să aducă elemente noi.

Porcii sunt creaturi extrem de inteligente, iar un studiu lansat joi a arătat că sunt și jucători video calificați. Publicată în revista Frontiers in Psychology, lucrarea este punctul culminant al unei ample cercetări în domeniul inteligenței porcine. A început în anii ’90 de către oamenii de știință care lucrau cu Stanley Curtis, un „legendar cercetător al porcinelor” care a murit în 2010. A fost preluat de Candace Croney, director al Centrului pentru Știința Bunăstării Animalelor al Universității Perdue, și Sarah Boysen, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ohio, renumită pentru cercetările sale despre cimpanzei.

Lucrarea evidențiază evoluția subiecților: doi porci din rasa Yorkshire numiți Hamlet și Omlet și doi porci mici, tip Panepinto – adesea utilizați în cercetare și cântăresc de obicei 20-30 de kg – numiți Ebony și Ivory, toți fiind ținuți la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Porcii au fost instruiți să ducă la bun sfârșit o „sarcină de joc video rudimentară cu joystick”, care fusese creată inițial pentru a testa cimpanzeii și maimuțele rhesus. Au învățat cum să manipuleze un joystick cu boturile lor pentru a muta cursorul computerului pe un ecran. Odată ce au manevrat cursorul pentru a atinge o linie pe computer, un dozator de delicatese conectat la joystick le-a oferit o gustare. Jocul avea diferite niveluri de dificultate, iar numărul de linii care apăreau pe ecran scădea de la patru la unu. Porcii au excelat în cele din urmă la acest joc, deși performanța lor a variat la niveluri de dificultate mai ridicate. (De exemplu, Ivory a  avut un rezultat de 76%.)

Hamlet și Omelette au fost, de asemenea, forțați să se retragă după 12 săptămâni de antrenament, deoarece „deveniseră prea mari”.

Porcii, fel de inteligenți ca oameni

„Porcii au atins nivelul de succes într-o sarcină care era în mod semnificativ în afara cadrului lor normal de referință: Un fapt în sine remarcabil și indicator al flexibilității lor comportamentale și cognitive”, se arată în studiu, subliniind că, chiar și atunci când joystick-ul s-a rupt, porcii „au continuat să dea răspunsuri corecte”

„Studiile viitoare privind capacitățile cognitive ale porcilor și ale altor specii domestice pot beneficia de utilizarea ecranelor tactile sau a altei tehnologii avansate tip interfață de computer”, concluzionează studiul.

Pentru unii ar putea părea că efortul de învățarea porcilor participe la jocuri video  este neobișnuit, într-un comunicat transmis Huffington Post, Croney a subliniat că „îmbunătățirea bunăstării porcilor” a fost un obiectiv major pentru cercetare. Într-un e-mail către HuffPost, Croney a adăugat că studiul a demonstrat, de asemenea, că porcii au fost capabili să „gândească abstract și să ducă până la capăt un model conceptual destul de avansat”.

„I-am putea instrui cum să manipuleze joystick-ul și cum să urmărească evoluția pe ecran, dar trebuiau să-și dea seama în mod independent de legătura dintre ceea ce făceau și unde se ajungea”, a spus Croney. „Nu poți învăța asta. Animalul fie își dă seama, fie nu. Și nu există nimic în comportamentul natural sau în istoria evolutivă a porcului care ar fi sugerat că ar putea face acest lucru într-un anumit grad.”