Evenimentul ZileiPoliticaPNL, înainte de Congres. Ce șanse mai are Orban să rămână la conducerea partidului

PNL, înainte de Congres. Ce șanse mai are Orban să rămână la conducerea partidului

PNL, înainte de Congres. Ce șanse mai are Orban să rămână la conducerea partidului
Ludovic Orban are șanse reduse de a recâștiga conducerea partidului, la viitorul congres, deoarece liderii PNL se tem că acesta va fi o frână la viitoarele alegeri, din 2024.

Anunțul potrivit căruia Ludovic Orban se bazează pe 36 de filiale PNL, pentru alegerile interne, reprezintă o diversiune. Conform unei analize publicată de DC News, Ludovic Orban încearcă, astfel, să mențină partidul sub control până la viitorul congres.

În realitate, conform analizei, șansele lui Ludovic Orban de a rămâne la conducerea partidului ar fi extrem de redusă. Aceasta deoarece liderii locali ai partidului se tem că, odată devenit președinte al PNL, Ludovic Orban își va impune candidature la președinție, pentru 2024. Or, în opinia liberalilor, o astfel de aventură este sortită eșecului din start, nu doar pentru Orban, ci pentru partid.

Mai ales, că liderul PNL și-a probat, deja, „valoarea electorală”, la finalul lui 2020, când a pierdut alegerile parlamentare în fața PSD.

De altfel, nici Orban nu crede în cele 36 de organizații care l-ar susține. Dacă ar fi sigur pe suportul acestora, ar organiza imediat Congresul. Actualul președinte al PNL se teme, însă, că susținerea pe care a primit-o acum, nu va conta prea mult la o eventuală confruntare cu vot secret.

PNL scade în sondaj
Rares Bogdan, Florin Citu, Ludovic Orban, PNL, usr plus, vlad voiculescu, guvernul citu

Ce i se reproșează lui Ludovic Orban

Dat fiind că a pierdut susținerea liderilor partidului și a șefilor de organizații, Ludovic Orban încearcă să atragă voturile alegătorilor de rând. Ludovic Orban mai are credit doar la cei care depind de el, pe care i-a cadorisit cu funcții publice și pe care i-a susținut.

Acum, el încearcă să acrediteze ideea că ar fi succesorul președintelui Klaus Iohannis, care se bucură, încă, de încrederea liberalilor. Pe de altă parte, sondajele și consultările interne arată că Ludovic Orban nu se bucură, pentru viitorul congres, decât de susținerea a cel mult zece la sută dintre liberali.

Motive de dezamăgire sunt multe. Pe lângă faptul că Ludovic Orban nu are statură de învingător – nici nu a câștigat vreun rând de alegeri importante – mai sunt și unele legate de negocierile pentru formarea guvernului. Lui Orban i se reproșează faptul că a sacrificat partidul pentru a-și asigura alegerea la președinția Camerei Deputaților.

Ludovic Orban, PNL

PNL se teme că Orban va deveni o frână

Pentru PNL, alegerile prezidențiale din 2024 au o miză strategică foarte mare. Aceasta deoarece în același an sunt programate toate alegerile: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Liberalii, cei raționali, se tem că, în locul unei locomotive de care vor avea nevoie, se vor alege cu o frână care îi va încetini.

Conform sursei citate, Ludovic Orban a făcut o greșeală anunțându-și intenția de a candida la Cotroceni. A fost o gafă pe care un politician cu experiență nu ar fi făcut-o. Acum, el va fi subiectul atacurilor venite din partea opoziției care îl va transforma în țintă până la alegerile din 2024. De altfel, alegerile din 2004 și 2014 au arătat că o candidatură surpriză are mai multe șanse de reușită decât una construită din timp.


Accesează: